Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Konyhakert az ablakpárkányon

2012.12.07. 07:00 Horváth Petra

A legjobban azokat a növényeket szeretjük, amelyek gyönyörűek, de egyben ehetőek is. Még a kerttulajdonosok is tudják, hogy nincs annál kényelmesebb, amikor közvetlenül a konyhában szüretelhetjük a fűszernövényeket! Mindez télen, a panel lakás legfelső emeletén is lehetséges! Hogyan? Olvasd el bejegyzésünk, s rögvest megtudhatod!

Már a legtöbb szupermarketben kaphatóak cserepes fűszernövények, de ne lepődjünk meg, ha minden gondoskodásunk ellenére csak néhány hétig maradnak életben, egyetlen esélyük, ha azonnal átültetjük őket. Jó, ha tartunk otthon némi virágföldet és tápoldatot, amelyet mértékkel adagolhatunk a növényeinknek, így viszonylag hamar dús bokrokká fejlődnek majd – bár sokan nem szívesen használnak ilyen szereket az evésre szánt növényekhez. Ha megfelelő virágföldet választunk, nem feledkezünk meg a rendszeres locsolásról és elegendő napfényt biztosítunk a növénykék számára, nem is lesz szükség további kezelésre. 

iStock_000006604979Small640.jpgA fűszernövények laza szerkezetű földben, alul lyukas edényben érzik jól magukat, mivel a gyökérzetük nem bírja a tartós nedvességet. A gondozást ne vigyük túlzásba, mert azzal is tönkre lehet tenni egy növényt, ha túl sok vizet és tápanyagot kap. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a növény belerothad a földbe, vagy kisül a tápanyagtól. A hőmérséklettől, páratartalomtól, fajtától függ, hogy milyen gyakran kell locsolni, az alapvető szabály szerint 5-6 naponta kell alaposan meglocsolni a növényeket és külön odafigyelni a nagyobb a nedvességigényű fajtákra, amelyek akár kétnaponta is megszomjaznak. A fűszernövények levelét egész évben lehet szüretelni, a konyhában lévő mini kertünk tehát folyamatosan hasznosul. Ha megfelelő kaspókat választunk a virágcserepeknek, akkor a növények a konyha díszévé válnak!

iStock_000006188059Small.jpgA fűszernövények kis helyet foglalnak el, mivel hasonló méretük és igényszintjük miatt egy cserépbe több fajtát is egymás mellé ültethetünk. Az első feladatunk, hogy válasszuk ki, milyen friss fűszerekből szeretnénk, ha mindig lenne a lakásban. Ehhez nem árt, ha végigbogarásszuk a receptjeinket és kijegyzeteljük, hogy melyek a leggyakrabban használt és kívánt zöld fűszerek. Segítségképpen összegyűjtöttük a kedvenceinket!

naplo_es_receptkonyv0_1.jpgA citromfű kellemes ízű és jó hatással lehet túlhajszolt idegrendszerünkre, frissen és szárítva egyaránt fogyasztható teaként, de nem maradhat ki a gyümölcslevesből, és egyes salátákból sem, sőt díszíteni is nagyon mutatósan lehet vele. 

A kakukkfüvet népiesen balzsamfűnek is hívják, ugyanis nagy segítséget jelenthet a gyomornak, ha a nehezebben emészthető bab-borsó-paradicsom levesekbe, vadas ételekbe, töltött káposztába teszünk egy keveset belőle. A szárított kakukkfűből főzött tea mézzel kedvelt gyógymód a köhögés enyhítésére.

A bazsalikom Indiából származik, manapság az olasz konyha klasszikus fűszernövénye, jellegzetesen édeskés, fűszeres, borsos illatát és ízét számos illóolaj adja. Szintén nyugtatólag hat az idegrendszerre, és jótékony gyomorpanaszok esetén is. Afrodiziákumként fűszer vagy tea formájában fogyasztandó, hatása izgató.

A tárkony Erdélyből került hozzánk. Bár kissé kesernyés, csípős ízű konyhanövény, mégis kellemes ízt ad különböző szárnyasételeknek, halételeknek, leveseknek, s nem utolsó sorban nagy hasznát vehetjük ecetes savanyúságok eltevésénél. Gyógyító hatással is bír, jó vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású. 

A rozmaring mediterrán származású félcserje. Enyhén kámforos illata, kesernyés aromája sokak számára kedvelt ízhatás. Elsősorban mártások, húsételek, töltelékek, gombás ételek ízesítésére használjuk. Fürdővízbe téve illatosít és felfrissít, forrázata ideg-és gyomorerősítő. 

A borsmenta  Egyes országokban a sülteket borsmenta-szósszal szervírozzák. A gyümölcssalátáknak egy pár levelecske igen pikáns, kellemes ízt ad. Kakukkfűvel, majorannával együtt használva pompás ízt köcsönöz a pulyka töltelékének. Gyógyhatása: Étvágyjavító, görcsoldó.

Az oregánó intenzív illatú, enyhén édeskés ízű növény, a spanyol és az olasz konyha nélkülözhetetlen eleme. Korábban mágikus gyógynövényként tartották számon, és csak az elmúlt kétszáz évben kezdték fűszerként is alkalmazni. Hatását tekintve gyulladáscsökkentő, köhögés és bronchitis ellen kiváló, továbbá gyomor, bélpanaszok, és menstruációs görcsök esetén is hatásos, az epe és a máj működésére kimondottan jó hatással van.

A snidling (metélőhagyma) kis helyen is elfér, sötétzöld levelei antibakteriális és emésztésserkentő hatásúak. Aromája a közönséges hagymáéra hasonlít, de annál jóval enyhébb, szendvicsek mellé tökéletes választás. Magról is könnyen termeszthető, illetve tőosztással szaporítható.

Forrás: 4szoba.hu
www.ingatlannet.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.