Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

3 kazánhiba, amit érdemes ellenőriztetni

2012.12.05. 07:00 Horváth Petra

A kazán rendszeres karbantartásával a berendezés élettartamát is növelheted, nem beszélve arról, hogy ily módon megelőzheted az olyan tragédiákat, mint egy gázrobbanás, nem utolsósorban spórolhatsz is!

Ha ugyanis évente rászánsz néhány ezer forintot az ellenőrzésre, megelőzheted, hogy több száz ezer forintos új kazánt kelljen beszerezned, emellett a készülék hatásfokát is növelheted, ezáltal pedig több tízezer forintot is megspórolhatsz éves szinten a fűtésszámlán. A következő esetekben érdemes szerelőt hívnod.

1. Elalszik az őrláng

Ha már hosszabb ideje rendetlenkedik a kazánod, például csak többszöri csapnyitás után gyullad be a láng a meleg víz kiengedése során, vagy épp az őrláng alszik el, és neked kell minduntalan újragyújtani, érdemes kihívnod egy szerelőt - még ha nem is olyan nagy a hiba, az éves karbantartásért mindenképp.

Azt ugyanis, ha elalszik az őrláng, okozhatja az is, hogy kazán belseje poros vagy elkoszolódott, ez pedig rontja működésének hatásfokát, jelentősen megnövelve ezáltal a rezsiköltségeket.

A karbantartás során a hőcserélő, a szivattyú és a fűtőbetét koszolódását is megszüntetik, amennyiben szükség van rá, így nagyobb hő származik majd ugyanannyi gázmennyiségből, mint egy nem karbantartott készülék esetén.

kazan_lang_nagy.jpg2. Vízköves a kazán

A vízkő szintén csökkenti a kazán működésének hatásfokát, ugyanakkor élettartamát is jelentősen rövidítheti. Ha magas keménységű a hálózati víz, a vízkövesedés gyakori lehet, a vízkőtelenítésnek azonban a szakértők szerint nem érdemes házilag nekifogni, ugyanis veszélyes művelet lehet - a szakemberek úgynevezett savazással tisztítják meg a vízkőtől a berendezést. Ennek szükségességére utal, ha a meleg vízcsapot megnyitva csak kis átmérőjű a vízsugár, vagy a víz melegsége átállítás nélkül is ingadozik, illetve a meleg víz egy idő után hidegre vált.

3. Meghibásodott szivattyú

Régebbi kazánoknál igen gyakori lehet a szivattyú meghibásodása, erre utal például, ha a berendezés hangosabban működik a szokásosnál, vagy zörög, illetve, ha a tőle távolabb eső radiátorok jóval lassabban melegszenek fel. Családi házak esetében szintén erre utaló jel lehet, ha az alsó szinten található radiátorok alacsonyabb hőmérsékleten működnek, ugyanis a rossz szivattyú miatt ezekben nem kering megfelelő gyorsasággal a víz.

Forrás: femina.hu
www.ingatlannet.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.