Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Börtön jár a lakásfoglalóknak

2012.11.23. 08:00 kertmegi.norbert

Évszázados jogszokás volt Angliában, hogy ha valaki a zárak feltörése nélkül hatolt be egy üresen álló ingatlanba, akkor addig ott lakhatott, amíg bírói végzéssel távozásra nem bírták. A legális csövezésnek immár vége. A legújabb tiltó rendelet alapján háromhavi börtönre ítéltek egy "lakásfoglaló"-t, másokra pedig súlyos pénzbüntetéseket rónak ki.

Angliában a lakásfoglalás csak legritkább esetben volt a hajléktalanok szokása. Évtizedekkel ezelőtt a hippik kezdtek el füvező kommunákat kialakítani üresen álló ingatlanokban, mostanában viszont tulajdonképpen vendégmunkára érkezett, de valójában szociális segélyen élő, kelet-európai, főként romániai családok használták ki a lehetőséget. Az angol házak guillotine rendszerű ablakait viszonylag könnyű kívülről kinyitni, tehát zárak feltörése nélkül is sikerülhet a behatolás.

guillotine.PNGA képen: angol ház guillotine ablakkal

Néhány, kelet-európaiak által elkövetett lakásfoglalás keltette azt a közfelháborodást, ami új törvény meghozatalához vezetett. A régi szokásjog szerint akár egy évig is ellakhatott egy-egy behatoló a megszerzett ingatlanban, és az elektromos művek – szociális meggondolások alapján – köteles volt bekapcsolni a villanyt. A tulajdonos kilakoltatási kérvényére a bíróság általában csak hónapok elteltével reagált.

Csak nyaralni indultak..

A legkirívóbb eset egy észak-londoni külkerületben történt, ahol két testvér, két nyugalmazott ápolónő, az egy életen át spórolt pénzéből megvásárolt kis családi házából elutazott nyaralni. A házba több Romániából érkezett család hurcolkodott be, és a tulajdonosok holmiját kiszórták a kertbe. A hazatérőket megpróbálták elzavarni, különféle papírokat lobogtattak, törvényes bérlői státuszukat bizonygatták. Az idős nők csak hónapok múltán, és több ezer ügyvédre elköltött font árán kaphatták vissza alaposan megrongált ingatlanukat. Velük együtt több, felújításra előkészített belvárosi palota tulajdonosának is hasonló kálvárián kellett átesnie mire megkapta az illetéktelen behatolók kilakoltatását elrendelő bírói végzést.

Az első ítéletek

Az évszázados squat-jogot megszüntető, szeptember elsején életbe lépett törvény értelmében most került sor az első rendőrbírósági ítéletekre. Egy huszonegy éves, jó családból származó, vidékről Londonba elcsavargott fiatalembert – bizonyára elrettentő példaként – háromhavi börtönre ítéltek. A legsúlyosabb kiróható börtönbüntetés hat hónap, a legmagasabb pénzbüntetés ötezer font, ami majdnem másfél millió forintnak felel meg. A fiatal elítéltnek lakótársai is voltak: egy negyvenhat éves, kábítószerfüggő férfi harmincötezer forintnak megfelelő pénzbüntetést kapott, a többiek még ítéletre várnak.

Squattolás

A squat (magyarul foglalt ház) olyan elhagyott vagy használaton kívüli ingatlan, amit a tulajdonos tudta nélkül, erőszakmentesen birtokba és használatba vettek többnyire alternatív csoportok. A házfoglalók angol elnevezése a squatter. A squatterek nem állnak semmilyen klasszikus jogviszonyban az ingatlan tulajdonosával. Mégis gyakran jogot formálnak az elfoglalt területre a tulajdonjog helyett pusztán a foglalás jogán.

A squattolás nem újkeletű fogalom, története egészen a tulajdon ideájának megjelenéséig nyúlik vissza. Sok országban magában is bűncselekmény, más helyeken viszont csak a tulajdonos és a foglalók közti polgárjogi vitaként tekintik. A tulajdonjog és az állam tradicionálisan többnyire a tulajdonost védi, mindazonáltal sok helyütt, ahol a squatterek de facto birtokosaivá váltak az épületeknek, magukat a törvényeket igazították a helyzethez, legitimizálandó a fennálló állapotokat.

Magyar squatterek

Magyarországon elég kevés példát találunk a klasszikus foglalt házakra. 1991-ben a jelenlegi Trafót foglalta el a francia Resonance csoport, ahol egy nyáron át performanszokat rendeztek a külsős közönségnek. 2004-ben a Centrum csoport költözött be észrevétlenül és rendezett alkalmi kiállítást az évek óta elhagyott volt Úttörő áruházban, majd ugyanez a csoport 2005-ben a a VII. kerületi Önkormányzat tulajdonában lévő Kazinczy utca 41. szám alatti üres házat foglalta el néhány napra, hogy felhívták a figyelmet a pesti zsidónegyed pusztítására, az önkormányzati vagyongazdálkodás visszásságaira és bürokráciájára, valamint a közösségi helyek hiányára Budapesten. Ugyancsak a VII. kerületben, a Király u. és a Kis-diófa u. sarkán két éve üresen álló bolthelyiségbe költözött be 2010. május elsején a Boulevard és Brezsnyev társadalom-művészeti Galéria.

Ön talált már idegeneket lakásában? Én minden esetre ezentúl kétszer is megnézem, hogy jól bezártam-e az ablakot!

Forrás: inforadio.hu, wikipédia

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.