Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Mire figyelj a fűtésszezonban?

2012.11.20. 07:00 Horváth Petra

Szeretnéd, hogy a téli hónapokban otthonod egy meleg, hívogató menedék legyen? Akkor gondoskodj a fűtési rendszer felülvizsgálatáról és karbantartásáról!

Kazán

Legkésőbb az őszi hónapok végén keríts sort a készülék évenkénti karbantartására! Sok gyártó esetében amúgy is kötelező, hiszen ehhez kötik a garanciát.

Ilyenkor a szakember kitisztítja, átvizsgálja, szükség esetén újra beállítja a készüléket. Bizonyos esetekben viszont célszerű új kazánt vásárolni. Ekkor gondold át, hogy csak fűtő- vagy pedig meleg víz előállítására is alkalmas, úgynevezett kombikészüléket szeretnél. A meglévő radiátoros rendszerhez hagyományos, zárt égésterű vagy kéményes terméket válassz, míg ha a lakótérbe tervezed a készüléket, kizárólag zárt égésterű mellett dönthetsz! Padlófűtéshez (felülettemperáláshoz), illetve teljes fűtéskorszerűsítés esetén a kondenzációs kazán a legjobb választás. (A padlófűtés számos tévhit ellenére a legkedvezőbb megoldások közé tartozik, különösen olyan helyeken, ahol nagy a belmagasság.)

Termosztát

A szerkezet a belső hőmérséklet figyelembevételével, a kazán ki-be kapcsolásával gondoskodik a megadott hőmérséklet biztosításáról. Újabb típusai egyikének felszerelésével minimalizálhatod a költségeit, hiszen a heti programozású terméknél például beállíthatod, hogy a kazán csak a megadott időpontra fűtse fel a lakást, amikor viszont ezt nem igényled, akkor a rendszer pihen.

TE520B_retroill-ritoc-nt.jpg+1 tipp: A hőmérséklet 1 fokkal történő csökkentésével 6–11 százalékos költségmegtakarítást érhetsz el.

Radiátor

A radiátoroknál az a leggyakoribb gond, hogy eliszaposodnak, kilyukadnak, levegőssé válnak, ami jelentősen csökkenti a hatékonyságukat. Érdemes a radiátort átmosni és a benne lévő, zavaros vizet leengedni. Ne feledkezz meg az időnkénti légtelenítésről sem! Ezzel a víz áramlását akadályozó levegőt távolíthatod el a rendszerből, hatékonyabbá téve ezzel annak működését.

A régi darabokat többnyire megéri modernebb fűtőtestekre cserélni, hiszen a lapradiátorok sokkal nagyobb hőleadással képesek működni. Vásárlásnál tartsd szem előtt a helyiség hőigényét, ami a hőveszteségével azonos nagyságú. Utóbbi nagyban függ például a hőszigeteléstől, a nyílászárók minőségétől vagy a helyiség elhelyezkedésétől. A teljesítményükben azonos, ám a kialakításukban és méretükben különböző egy-, két-, illetve háromlapú radiátorok közül a helyigénynek és az esztétikumnak megfelelően választhatod ki a megfelelő darabokat.

 

Forrás: Blikk
www.ingatlannet.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.