Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Légtisztító szobanövények (2. rész)

2012.11.16. 08:00 Horváth Petra

Múlt heti bejegyzésünk folytatásaként most a 15 leghatásosabb légtisztító szobanövényt vesszük sorra, hiszen a növények nem csak szebbé, otthonosabbá, de egészségesebbé is teszik környezetünket. Ami fontos: tartsd tisztán a növények levelét, hogy hatékonyan végezhessék munkájukat!

1. Areca (Arekát) pálma

Az Arekát pálma az egyik legjobb tisztító növény a NASA kutatásának értékelése szerint. Dr. Wolverton tanulmánya alapján úgy véli, hogy a 8. helyen áll a formaldehid-eltávolító képessége. Ez a leghatásosabb párásító. Képes fenntartani az otthonod nedvességét még száraz időszakban is, és eltávolítja a kémiai mérgeket a levegőből. A téli időszak során annyira hatásosan fenntartja a páratartalmat, hogy akár ki is kapcsolhatnád az elektromos párásító gépedet!

Areca.jpg2. Botpálma (Rhapis excelsa)

A NASA kutatásaiban ez a szobanövény ugyanazt az értékelést kapta, mint az Arekát pálma. A Botpálma egy rendkívül alkalmazkodó növény és a világ minden pontján megtalálható, akár száraz, akár nyirkos helyen is, és ellenáll a növénykárosító bogarak nagy részének. Nem a leghatékonyabb a formaldehid eltávolításában, tehát ha ez problémát jelent, talán jobb, ha egy másik növényt keresel.

3. Bambuszpálma

A dobogón a harmadik helyet érte el a formaldehid eltávolító képességével, a NASA rangsorán is a harmadik, tehát megfelelően tisztítja a szobád levegőjét. Nedves környezetben, de nem túl vizes talajban és sok napsütés hatására gyorsan nő. Ez a fajta sok teret igényel a növekedéshez. Nem ez lesz a legjobb választás, ha íróasztalt díszítő növényre vágysz.

4. Szobafikusz (Ficus robusta)

Dr. B. C. Wolverton tanulmánya „Az 50 szobanövény, ami megtisztítja a házunkat vagy az irodánkat” szerint ezt a házi növényt a 20 vezető növény egyikeként emlegetik. Ez a szobanövény nedvességet termel, így megsemmisíti a bio szennyvizeket, eltávolítja az illékony szerves anyagokat és a levegőben lévő mikroorganizmusokat, amint ezek a szobába kerülnek. Idővel egyre hatékonyabban pusztítja el a levegőben jelenlévő méreganyagokat. A levelében található baktériumok felbontják a méreganyagokat és meg is kötik ezeket. A folyamat után tiszta levegőt áraszt a környezetünkbe.

fikusz.jpg5. Dracéna (Dracena dermensis)

Kutatások szerint óránként 1,328 mikrogramm formaldehidet távolít el, sőt még a xilént is lebontja (óránként 154 mikrogrammot)! Főleg az újonnan szőnyegezett, bútorozott lakásokba való, ahol a formaldehid mennyiség még nagyon magas. Szereti  a vibráló fényt, és kevésbé a közvetlen napsugarat. A tavaszi és a téli időszakban végig locsolni kell, de a köztes időben hagyni kell, hogy a föld picit kiszáradjon.

6. Angol vadborostyán (Hedera helix)

Ha az otthonodban a levegő kiszáradt és még be is pállott, akkor ez lesz a jó megoldás a problémáidra! Azok az emberek akiknek allergiájuk vagy asztmájuk van, vagy talán hajlamosak rákos megbetegedésre adhatnának egy esélyt az angol vadborostyánnak, hátha használ!

7. Datolyapálma (Phoneix roebelinii)

Habár a datolyapálma összehasonlítva a három másik tisztító növény rokonával nem a legtökéletesebb, egyáltalán nem rossz választás. Rendkívül hatékonyan távolítja el a méreganyagokat és a szerves anyagokat a levegőből, ráadásul a szobánkat divatossá és széppé varázsolja!

8. Ficus Alii (Ficus macleilandii)

Nem olyan hatékony a szennyezés eltávolításban, mindemellett azért ez is egy jó választás, ha friss és tiszta levegőre vágysz akár lakásban, vagy irodában. Jobban teszed, ha utánanézel, így észreveheted, hogy sok helyen figyelmeztetnek arra, ha valakinek latex- vagy gumiallergiája van, az ne nagyon nyúljon hozzá, vagy jól mossa meg utána a kezét, mert a növény tartalmaz gumit és ez bőrre kerülve problémákat okozhat.

9. Boston páfrány

A leghatékonyabb a formaldehid eltávolításában, sokkal többet távolít el óránként, mint az összes többi növény. Tanulmányok kimutatták, hogy még a nehézfémeket is eltávolítja a földből, mint például a higanyt vagy az arzént.

10. Vitorlavirág (Spathiohyllum sp.)

Tökéletes levegőtisztító növény azoknak, akik nem értenek a kertészkedéshez. Sokszor akár még a bevásárlóközpontok tövében is megtalálhatjuk, mert nagyon egyszerűen szaporodik és alacsony az igénye.

11. Aloe Vera

Bizonyítottan sokkal hatásosabb a formaldehid eltávolításában kisebb koncentrációnál, mint a Filodendron. Hasonlóan híres a gyógyító hatásáról és elismert a gyógyászati tulajdonságai miatt, ami sok becenevet is ad neki.

aloe_vera_hatasai.jpg12. Csüngő csokrosinda

Dr. Wolverton használta az 1985-ös tanulmánya során, ahol a növények szénmonoxid  és nitrogén-dioxid eltávolító képességét vizsgálta. Abban a szobában ahol sokat helyeztek el, a szénmonoxid és a nitrogén-dioxid tartalom 24 órán belül lecsökkent szinte nullára.

13. Krizantém

Ez a csodaszép, bájos szobanövény képes eltávolítani a benzolt, amiről tudjuk, hogy rákot okoz. Sok dohánytermék tartalmaz benzolt tehát jó lenne, ha minden dohányzó lakásában lenne egy ilyen növény. Legyél óvatos vele, mert mérgező, ha szájba vesszük és ha a nedve a bőrre kerül!

14.Szívlevelű filodendron

A NASA kutatásai azt mutatták, hogy a Filodendron szobanövény volt a legjobb olyan lakásban tartható növény, amelyik eltávolította a formaldehidet, a minket körülvevő levegőből főleg, ha nagy koncentrációban jelent meg.

15. Anyósnyelv (Szobai szanszeviéria)

Nagyon gyorsan és könnyedén növekszik, és rettentően szívós növény. Nagyon jól megtisztítja a levegőt a méreganyagoktól, és boldogan növekszik olyan helyeken is, ahol esetleg más növény hamar kipusztulna (mint például egy nagyon meleg ablakpárkányban). Nagyszerű fürdőszoba növénynek és sötét helyeken is jól elvan.

 

Forrás: KamaszPanasz.hu
www.ingatlannet.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.