Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Szuperolcsó bérlakások (2. rész)

2012.11.15. 08:00 Horváth Petra

Nagyszabású fejlesztés veheti kezdetét hamarosan Budapesten. Angyalföldön épülhet fel ugyanis az első magyar 100 lakásos passzív társasház, a XIII. kerületi önkormányzat saját beruházásaként. Bár az úttörő fejlesztés jókora többletköltséggel jár majd, a lakásfenntartási költségek azonban magukért beszélnek. A szociális bérlakások lakói nagyjából 15 000 forintos fűtési költséggel számolhatnak, évente!

Bár a kivitelezésre szóló közbeszerzést csak nem rég írták ki, a fejlesztés előkészületei már korábban megkezdődtek. A területen néhány földszintes ház lebontását követően négy telket vontak össze: kettőt a Jász utcai, kettőt a Zsinór utcai oldalon. Erre a területre álmodták meg, egy városrendezési tanulmány elkészíttetése után, a passzív lakótömböket a tervezők. „Olyan kompozíciót akartunk a beépítésben, amely akkor sem üt el a környező épületektől, ha azokat később nem rehabilitálják. Ugyanakkor az is koncepció volt, hogy az épületek egy állandóan változó városszövetben is megtalálják a helyüket. Így egy zárt egységet álmodtunk meg, belső udvarral, s a telken már meglévő két házzal” – mondta el Pólus Károly, vezető tervező.

28-passziv_2.jpgEgy passzív ház beillesztése a meglévő városszövetbe mindazonáltal nem egyszerű feladat, a tervezők közlése szerint itt sem volt az. A passzív háznál ugyanis fontos szempont a tájolás. Az ideális tájolás ugyanakkor nem jellemzője a kiválasztott területnek, melynek vannak déli, keleti, nyugati és északi oldalai is. Erre az adottságra kellett olyan rendszert kitalálni, amely mindkét szempontból megfelelő – mind városépítési, mind passzív szempontokból. A nehézségek ellenére ugyanakkor a passzív ház minősítés engedélyezési eljárása jól halad – a tervezéssel kapcsolatos certifikációk már mind megvannak. Pedig tömbönként külön kellett engedélyeztetni, az épület 3 tömbből áll, s mindegyiknek meg kellett felelnie a követelményeknek. Még két ütem van hátra: egyrészt, hogy az első ütemben foglaltakat mely cég kivitelezi, másrészt, hogy az elkészült épület megfelel-e a standardoknak.

Akadtak tehát kompromisszumok, ugyanakkor a tervezők közlése szerint nem ment a forma rovására, hogy a városszerkezethez, illetve a passzív elvárásokhoz is igazodni kellett. „Elég nagy kihívás volt, de úgy érzem, a 3 épülettömbben sikerült úgy elhelyezni ezt a 100 lakást, hogy ne zavarják egymás privátszféráját a lakók, mégis megfelelő irányba legyenek tájolva a különböző helyiségek. Azt kell ugyanakkor mondanom, hogy a három épülettömb nem egyformán ideális. A legoptimálisabb a keleti szárny, ahol a legnagyobb lakások vannak; a déli szintén jó; az északnyugati viszont benapozás szempontjából kevésbé, bár az is a határértéken belül van” – mondta el Nagy Csaba, Ybl díjas építész, vezető tervező.

28-passziv_3.jpgA passzív házaknál van egy passzív burok, melyen belül biztosítani kell a szellőzést, a megfelelő klimatikus viszonyokat. A gazdaságossági szempontok miatt itt ezt a tervezők megpróbálták minimalizálni. Éppen ezért kizárólag a lakások vannak a passzív burkon belül, az összes közlekedő fedett, nyitott – bár tény, hogy a területkihasználtság szempontjából leggazdaságosabb középfolyosós rendszer helyett oldalfolyosós rendszert választottak, az élhetőbb kialakítás érdekében. A 100 lakáshoz egyébként 100 parkolóhely is tartozik. Bár a parkolóhelyek kihasználtsága elsőre igen gazdaságtalannak tűnhet, hiszen nagy kérdés, a beköltözők hány százaléka rendelkezik majd gépjárművel. Az OTÉK hatályban lévő előírásai miatt viszont Magyarországon minden új lakáshoz külön parkolóhelyet kell biztosítani.

A három épülettömbben egyébként három méretkategória szerint oszlanak el a lakások. A legnagyobb, 60 négyzetméter alapterületű otthonok 1+2 félszobásak, míg a közepes méretű, 50 négyzetméter körüli lakásokban egy szoba és nappali található. A harmadik, legkisebb épületszárnyban pedig 40 négyzetméteres, egyterű, térelválasztókkal szeparált garzonlakások kaptak helyet. Belső kialakításukat tekintve nem sokban különböznek az apartmanok más, új építésű önkormányzati bérlakásoktól: ezekben is burkolt padló van, a fürdőszoba be van rendezve, a konyhabútor viszont már nincs benne. A lakások gépészeti rendszere, a nyílászárók, illetve a passzív burok kialakítása azonban már nagyon speciálisak.

 

Folyt. köv.

Forrás: penzcentrum.hu
www.ingatlannet.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.