Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

5 háztartási berendezés, ami elnyeli a pénzed

2012.11.14. 09:00 Horváth Petra

A háztartási gépek jelentősen leegyszerűsítik mindennapjainkat, azonban sokat is fogyasztanak. Összeállításunkból most nem csupán azt tudhatod meg, melyek a legártalmasabbak a pénztárcádra nézve, hanem azt is, hogyan spórolhatsz néhány egyszerű trükkel.

Hősugárzó

Az őszi hónapokban egyre többször kerülnek elő az otthoni elektromos hősugárzók. Óriási előnyük, hogy koncentráltan tudod irányítani a meleg levegőt, amely kisbabáknak vagy kisgyermekeknek valóban hasznos lehet. Azonban ez a típusú háztartási gép fogyasztja a legtöbbet valamennyi közül, így nem árt néhány technikát bevezetni a használata során. Ha azt szeretnéd, hogy viszonylag rövid idő alatt melegedjen át a szoba, akkor állítsd be a hősugárzón az automatikus forgás funkciót, azaz félkörben forduljon jobbra és balra is, így nagyobb hatókörben árad szét a meleg. További trükk lehet még, ha a hősugárzót csak a legszükségesebb esetekben használod, mert az alacsony fokozatra állított, de folyamatosan üzemelő gázkonvektor sokkal költséghatékonyabb és tartósabb megoldás is egyben.

1_6.jpgHűtő

A hűtőszekrény esetében több megoldás is a rendelkezésedre áll, az első lehetőség, ha számításba veszed az elhelyezkedését. A hűtő hátoldalán rácsokat találsz, amelyek, ha nagyon közel vannak a falhoz, vagy éppen be vannak építve konyhabútornak, sokkal több energiát fogyasztanak, hogy a levegőáramlást és párologtatást megoldják. Így ha megteheted, hagyj neki egy kis teret. További lehetőség a spórolásra, ha rendszeresen leereszted a hűtőszekrényedet, mert csak így tudod biztosítani, hogy mindig normális energiafogyasztást generáljon. Mindemellett nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy régi típusú- vagy energiatakarékos hűtőd van. A régi típusúak ugyanis rendkívül sokat fogyasztanak, így a legbiztosabb megoldás természetesen az lenne, ha le tudnád cserélni egy korszerűbbre. Persze ez nem megy egyik napról a másikra, de addig is, amíg nem vásárolsz egy újat, fogadd meg a fenti tanácsokat.

2_5.jpgMosógép

Ha nem szeretnéd, hogy a pénzed csak úgy elússzon, akkor vess be néhány praktikát a spórolás jegyében. Az egyik leghasznosabb trükk, ha lecsökkented a fél programok használatát, hiszen ezek hatására sokkal több energiát fogyaszt el a gép, mint egy normál mosás idején. Várd meg, amíg összegyűlik annyi mosatlan, amely megtölti a dobot, így biztos, hogy a lehetséges kapacitást maximálisan kihasználod. Mindemellett a mosógépre is érvényesek ugyanazok a költségtakarékossági megoldások, amelyeket a televíziódon vagy a házimozi berendezéseden alkalmazhatsz. Ha nem használod a mosógépet, nyugodtan húzd ki az áramkörből, felesleges, hogy úgynevezett stand by üzemmódban pörgesse a villanyszámlád éjjel-nappal.

Samsung_ecobubble_display.jpgMikrohullámú sütő

Erre a háztartási gépre az energiafogyasztási mutatókat illetően, megközelítőleg ugyanazok a megállapítások vonatkoznak, hiszen a hirtelen leadott hőmennyiség sokkal több áramot fogyaszt, mintha a tűzhelyen melegítenéd meg a vacsorát. Hatékony trükk lehet az is, ha ezt az eszközt is használaton kívül helyezed, ha éppen nem használod. Ezzel nem csak a pénztárcádnak teszel jót, hanem az egészségednek is.

4_3.jpgToalett

Egy ember naponta átlagosan több 10 liter vizet használ el a WC öblítésére. Ha egyébként még ereszt is a toaletted, akkor ez a becsült literszám ennél még sokkal több is lehet. A legjobb módja a hatékony spórolásnak, ha stop funkcióval ellátott öblítőre cseréled a jelenlegit, így csak annyi vizet használsz majd el, amennyi valóban szükséges. Ha erre nincs lehetőséged, érdemes ellátogatni a megfelelő szakboltba, mert egy kisebb összegért lehet külön is vásárolni öblítő stoppot, aminek a beszereléséhez nem szükséges szakember és természetesen a toaletted is marad a régi.

 

Forrás: msn.mainlap.hu

www.ingatlannet.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.