Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Valdeluz, a spanyol szellemváros

2012.11.05. 08:00 Horváth Petra

Tökéletes befektetésnek tűnt egykoron, mára azonban már csak a spanyol ingatlanpiaci válság szimbóluma lett belőle... Az eredetileg 30 000 emberre tervezett városban a jelenleg 3 000 lakos él, akik azért küzdenek, hogy legalább a hiányzó alapszolgáltatásokat sikerüljön megszerezniük.

Alakulhatott volna ez a történet másképpen is, lehetett volna Valdeluz egy idilli kisváros Madrid közelében, aranyos kis üzletekkel a házak tövében, medencékkel a társasházak udvarán, de sajnos a válság közbeszólt…

iulsiones press anywhere.jpg1998-ban kezdődött minden, amikor az akkori kormány (PP) a Madrid-Barcelona között tervezett AVE útvonala helyett a 85 000 lakosú Guadalajara városát keresztezve jelöltek volna ki megállóhelyet (ami logikus lett volna), az attól körülbelül 5-10 kilóméterre Yebes községhez (kb. 300 lakos) tartozó területeken jelölték ki (a semmi közepén). Ezek a területek Madrid tartomány akkori elnökasszonyának családi tulajdonában álltak.

Ezután kezdődött a nagy projekt! Valdeluz városát 2003-ban kezdték el építeni az AVE mentén. A teljes területe 1,1 millió négyzetméter, és a befektetés összértéke elérte a 1 180 millió eurót. Az ígéretek szerint telepítettek volna közvetlen vonatjáratokat Valdeluz városa és Madrid közé, így csupán 15 perc alatt a városba lehetett volna érni.

val2.jpgMivel Madridban az élet nagyon drága, ezért sok embernek ez nagyon jó lehetőségként szolgált, hogy lakást vegyenek Valdeluz városában. Másrészt jó befektetési lehetőségnek is kínálkozott megvenni ezeket a lakásokat, mert később akár az ingatlanpiaci árak növekedésével látni lehetett, hogy ezeknek az ára akár még meg is triplázódhat! Továbbértékesítve a spekulánsok nagy lehetőséget láttak benne.

Azonban a válság közbeszólt… Az ingatlanpiaci lufi kipukkadt, az építkezések 2008-ban megálltak, és az ingatlanok ára hirtelen zuhanni kezdett…

val1.jpg

A városban ma kb. 3 000 fő él az anno tervezett 30 000 helyett. Majdnem minden házon ki van téve az eladó felirat, és akár 70-80%-kal olcsóbban meg lehet őket vásárolni. Akik spekulációs céllal vásároltak itt maguknak lakást, azok most nem tudnak túladni rajta, akik meg ott élnek, legszívesebben megszabadulnának tőle. A kezdetekkor egy két szobás lakás ára körülbelül 200 000 euró volt, most ugyanezt 70 000 euróért meg lehet venni. A város kong az ürességtől, a parkolók üresen állnak, tömegközlekedés alig van...

 

Forrás: publico.es, economia.elpais.com

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.