Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Egy pécsi villa lett az év háza! [+képek]

2012.10.12. 13:56 kertmegi.norbert

Az otthonos kényelem és a hazai turizmus megemelkedett igényei ihlették azt a pécsi villaépületet és a hozzá tartozó vendégházat, mely idén elhódította az "Év Háza" díjat.

Ásztai Bálint és Kovács Csaba Pécsett épült vendégháza nyerte el az "Év Háza 2012" díjat. A baranyai megyeszékhelyen felhúzott épületegyüttes tervezésénél az alapgondolat az időtállóság és a természet-közeliség volt, mindamellett, hogy az épületegyüttes műszaki-technikai megoldásai segítsék a hosszú távú fenntarthatóságot is.

01-evhaza2012_2.jpg
Az épület egy villa társaságában, egy közel 5 ezer négyzetméteres, lejtős, panorámás telken fekszik, egy fenyves erdő közepén. A megbízás egy jelentősebb méretű villaépület és egy hozzá tartozó, kisebb léptékű, vendégek fogadására alkalmas épület megtervezéséről szólt. A megbízó ugyanis széles körű nemzetközi partnerkapcsolattal rendelkezik, elmondása szerint a hazai és külföldi vendégek "egymásnak adják a kilincset".

01-evhaza2012_1.jpg
A terület környékére jellemző erdős vidék az épületek külső megjelenését nagymértékben meghatározza. Az épületegyüttest a homlokzatain alkalmazott rusztikus termés-, és szabályos fűrészelt keménymészkő burkolat, valamint a nagy üvegfelületek harmóniája, továbbá tagolt térszervezése és tömegképzése teszi természet-közelivé. A főépület környezetbe való szerves integrálódását az alacsony homlokzati magasságú, lapostetős, természetbe nyúló teraszokkal és épületrészekkel tagolt, nagy üvegfelületekkel megnyitott attraktív tömegképzés segíti elő.

01-evhaza2012_3.jpg
"Válságterhes időszakot élünk, hihetetlenül súlyos válságot él meg a hazai építőipar, s így a magyar tervező szakma is" – mondta el Szaló Péter. A Belügyminisztérium területfejlesztési és építésügyi helyettes államtitkára felhívta a figyelmet, hogy egyértelmű keresletcsökkenés figyelhető meg a szegmensben, miközben a hazai épületállomány műszaki állapota elavult, nem felel meg a mai kor műszaki és funkcionális követelményeinek. Ezt a paradoxont viszont fel kell oldani, a  keresletet tehát generálni kell. Erre jelent üdítő példát az "Év Háza" díj is, mely pozitív jövőképet állít hitvallásával a hazai építész-tervező társadalom elé is.

01-evhaza2012_4.jpg
A zsűri a pécsi villaépület elismerése mellett két különdíjat is kiosztott. A Magyar Építész Kamara különdíját Horváth András zengővárkonyi családi háza, míg a Magyar Építőművészek Szövetsége különdíját a Basa Péter és Reisz Ádám építészpáros által tervezett balatonszéplaki villa nyerte el.

Forrás: pénzcentrum

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.