Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Mire figyeljünk lakásvásárlásnál? [11+1 tipp]

2012.10.10. 17:03 kertmegi.norbert

Lakást vásárolni sokaknak életük projektje. Talán éppen ezért, nagyon könnyen el lehet szakadni a realitásoktól a hitelt, a berendezést, a felújítást, a lakás méretét vagy egyszerűen a vágyainkat tekintve. Kimondhatjuk: a lakásvásárlás kifejezetten veszélyes sportág. Egy elhibázott lakásbiznisz évtizedekre hazavághatja a vevő és családja költségvetését, de akár az egymás közti kapcsolatot is. Mai bejegyzésünkből megtudhatjuk, milyen lehetséges csapdákra kell odafigyelnünk új otthonunk megvásárlásakor.

eladó ház2.png
1. Az igényeket szabjuk a pénztárcánkhoz és ne fordítva!

Az erőn felül megvett és fenntartott ingatlan már sok anyagi tragédia forrása lett. Inkább lakjunk egy kisebb lakásban, amit megengedhetnek magunknak, minthogy egy nagyobbat elvigyen a végrehajtó.

2. Valós igények

Miután megvan a szóba jöhető árfekvés, tisztázzuk le magunkban, hogy tulajdonképpen mit is szeretnénk. Sokan bolyonganak vásárlási szándékkal lakásról-lakásra, miközben saját maguk sem tudják, mi lenne a legjobb a számukra. Ha már tisztában vagyunk a lehetőségeinkkel és az igényeinkkel, mérjük fel a szükségleteinket is!
Például: praktikus-e egy lift nélküli ház, ha egy babakocsit, egy babát és két bevásárlószatyrot kell majd egyszerre felvinnünk minden nap a negyedikre?

3. Egyszer hopp, máskor...

Nemcsak a vételárat, hanem a havi rezsiköltségeket is figyelni kell! A nagy alapterületű ingatlanokat egyre nehezebb eladni a folyamatosan dráguló energiaárak miatt. Egy kicsivel nagyobb kezdeti ráfordítással (pl. fűtéskorszerűsítéssel) az évek során akár a család nyaralásainak árát is megspórolhatjuk!

4. Ne kapkodjunk a vásárlással!

Ma Budapesten átlagosan 11 hónapig árulnak egy lakást és ez az idő egyre nő, azaz egyre nehezebb lakást eladni. Az, hogy "délután is jönnek megnézni", nem jelent semmit. A tulajdonosok nagy része elsőre pár millióval a piaci ár felett árazza be a lakását. El kell telni pár hónapnak, mire reális, vagy ahhoz közeli áron kezdik árulni a kinézett ingatlant.

5. Tiszta udvar, rendes ház

Nagyon fontos a kinézett lakás milyen állapotú társasházban és milyen környéken van. Egy lakást bármikor fel lehet újítani, de egy romos társasházat nem. Egy romos társasház felújítása (inkluzíve tetőszerkezet, vakolás, gépészet, körfolyosók felújítása) több millió forintot is jelenthet lakásonként. Ha az ott lakóknak erre eddig se volt pénzük és/vagy igényük, jó eséllyel ezután sem lesz, így nem érdemes megvásárolni, akármilyen olcsónak is tűnik a lakás.

Érdemes elbeszélgetni az éppen arra kószáló szomszédokkal is, és megkérdezni, hogy milyen ember a tulajdonos? Ismerik-e? (Ő-e a tulajdonos egyáltalán?) Milyen a lakóközösség? Lakik-e alkoholista a házban, aki minden nap késsel kergeti a családját? Macskabolond, aki összeszedett 27 kóbor macskát a környékről? Trombitás, aki mindig éjszakánként gyakorol? Előfordul, hogy egy társasházban az eladó megkéri és lefizeti a földszinten lévő népes és hangos társaságot, hogy amíg a vevőjelölt ott van, addig ne mutatkozzanak. Ezért is érdemes többször, más napszakokban visszamenni az ingatlanhoz. Mindenképpen beszélni kell a közös képviselővel is. Rendezett-e, ill. van-e a lakásnak közös költsége? Mennyi a közös költség? Milyen felújításokat terveznek a közeljövőben? Mennyi hitele van a háznak?

6. Szakértői vélemény

Mindig meg kell nézetni a kiszemelt lakást szakértővel, építésszel, vagy legalább egy kőművessel! Frissen lemeszelt és kiglettelt repedések a plafonon a ház süllyedéséről árulkodnak, de a penész és beázásfoltok sem sok jóval kecsegtetnek. A fal alján málló vakolat a szigetelés hiányát, a fal tetején lévő a tető rossz állapotát jelzi. Még a rosszul záródó ajtók-ablakok is sok százezer forint azonnali kiadást jelentenek, a cserére érett tetőszerkezet javításának az árát pedig milliókban mérik!

home builder.jpeg

7. Megvenném, de el is tudnám adni?

Gondolni kell arra is, hogy adott esetben milyen kondíciók mellett értékesíthető tovább a lakás. Rossz környéken, zajos helyen, főút mellett jelentősen mérséklődnek ennek esélyei. Nyilvánvalóan eladhatatlan lakást nagyon nem érdemes megvenni, bármilyen olcsónak is tűnik. A földszinti lakások és a záró szinten lévők nem keresettek, ezért nehéz eladni őket. A földszinti lakás hideg alulról, ráadásul be- és kihallatszik minden, a záró szinti könnyen beázik és forró nyáron, illetve drága fűteni télen. Nem szabad felülni a látványos, de értéktelen felújításoknak. A vezetékek cseréje a falban kerül annyiba, mint a szobák gyors kifestése, vagy olcsó járólappal való burkolása.

8. Jegyzetelj!

Érdemes feljegyzést készíteni a megtekintett ingatlanokról, mert a 15. után garantáltan összefolyik, hogy melyik miért tetszett és miért nem. Bevált módszer egy előre elkészített sablontáblázat, amit az otthoni, indulás előtti nyomtatás után már csak töltenünk kell.

9. Ne írassuk a gyerek nevére!

Sokan a kiskorú gyerek nevére íratják a lakást. Nincsenek vele tisztában, hogy onnantól kezdve a gyámügy mindenbe beleszól, ami a lakással kapcsolatos. Sem eladni nem tudják, sem hitelt nem tudnak rá felvenni, mert mindenhez a gyámügy beleegyezése kell – de ezt általában megtagadja a gyerek vélt érdekei miatt.

10. Építés alatt? Kösz, nem!

Építés alatt lévő ingatlannal kifejezetten óvatosnak kell lenni. Sajnos sokan pórul jártak már, mert a kivitelező átadás előtt csődbe jutott, vagy az APEH tett végrehajtást az ingatlanra. Még nagy cégekben sem bízhat meg feltétlen az ember. (Gondoljunk csak például a Balusztrád néhány évvel ezelőtti csődjére!)

048739-house-prices_1.jpg

11. Foglaló vagy előleg?

A foglaló és az előleg között a nagy különbség, hogy az előleg visszajár, a foglaló nem. Ha az eladó ragaszkodik a foglalóhoz (ami általában 10 százalék), a vevő írassa be a szerződésbe, hogy ennek 70 százalékát visszaadja, ha nem kapja meg a bankhitelt! Ha tényleg kiváló vétel a lakás, ne adjon túl alacsony foglalót, mert ha az eladó talál jobb vevőt, inkább visszafizeti a foglaló dupláját, hogy magasabb áron eladhassa a lakást. Mindig a saját ügyvédje írja a szerződést. Sajnos számos ügyvéd van, aki összejátszik csalókkal, ezért lehetőség szerint ne fogadjuk el az eladó ügyvédjének segítségét!

+1. Térképes árstatisztika

Oldalunk, az Ingatlannet.hu az országban egyedülállóként térképes árstatisztikával is rendelkezik, melynek segítségével a tranzakció előtt kiszámolhatjuk, mennyit ér jelenleg eladásra kínált ingatlanunk, illetve hiteles forrásból értesülhetünk a megvenni kívánt ház településének bűnügyi statisztikáról is! Próbálta már? Ha nem, kattintson ide!

Forrás: HVG.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.