Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Harmadával olcsóbbak a lakótelepi lakások - árak kerületenként

2012.10.09. 13:56 kertmegi.norbert

Tetemes a különbség a lakótelepi és az egyéb társasházi lakások átlagára között. Egy lakótelepi lakás négyzetméterára országos átlagban bő harmadával alacsonyabb, mint egy ugyanazon a településen vagy kerületben található egyéb társasházi ingatlané – derül ki az OTP Jelzálogbank frissen ismertetett Lakótelep Értéktérkép elemzéséből. A hazai lakótelepi forgalom 2-3 százalékát adó III. kerületben nem kevesebb, mint 45 százalék az eltérés a lakásárak között.

Az elemzés szerint a nagy lakótelepek átlagárai között akár háromszoros különbségek is előfordulhatnak. Jellemzően 55 négyzetméter alatt kelendőek igazán a lakótelepi lakások, ezen belül is főleg a másfél szobás, a kétszobás, valamint az 1+2 félszobás elosztásúak.

Átlagban 35 százalékkal alacsonyabb egy lakótelepi lakás négyzetméterára, mint egy ugyanazon a településen vagy kerületben található egyéb társasházi ingatlané – derül ki az OTP Jelzálogbank frissen közzétett Lakótelep Értéktérkép elemzéséből. Az elemzésből ugyanakkor az is kiderül, hogy egyes településeken vagy kerületekben még ennél is nagyobb a különbség, de fordított irányú eltérésre is akad példa.

32854_lakotelep.jpg

„A hazai lakótelepi forgalom 2-3 százalékát adó III. kerületben nem kevesebb, mint 45 százalék az eltérés a lakásárak között, Salgótarján esetében viszont a lakótelepi lakások drágábbak, köszönhetően városközponti elhelyezkedésüknek, illetve az egyéb társasházi lakások szűk és rossz minőségű kínálatának” – húzza alá Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője.

A NAV hivatalos tranzakciós adatbázisa, valamint az OTP Jelzálogbank térinformatikai módszerekkel felépített saját lakótelepi adatbázisa alapján elkészített elemzés szerint Budapest IX. kerületében a legmagasabb a lakótelepi átlagár.  „A közkedvelt, zöld felületekben gazdag, főleg négyemeletes, blokkos technológiával épült házak által jellemzett József Attila lakótelepnek köszönhetően a IX. kerületben a 220 ezer forintot is meghaladja a lakótelepi lakások átlagára” – emeli ki Valkó Dávid.

A IX. kerületen kívül egyedül a XI. és a XIII. kerület lakótelepi lakásainak átlagára haladja meg a 200 ezer forintos szintet, míg a XX., a XV., valamint a XVIII. kerületben a legalacsonyabb a fővárosi árszínvonal, ahol túlnyomóan peremvárosi, 70-es években épült panellakótelepek találhatóak.

Forrás: vg.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.