Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Folytatódik a panellakások kálváriája

2012.10.08. 14:04 kertmegi.norbert

Míg a téglaépítésű lakások esetében valóban stagnálás közeli állapotban van a piac – sőt, minimális emelkedés is mérhető volt –, addig a panellakások esetében újabb történelmi mélypontra ért a Duna House által közzétett árindex. Mindeközben a tranzakciók tekintetében, a maga alig több mint 6500 darabos teljesítményével a szeptember az év eddigi leggyengébb hónapjának bizonyult. (Korábbi bejegyzésünk itt olvasható.)

A negyedévente megjelenő Duna House Barométer 2012 harmadik negyedévre vonatkozó kiadványának adatai szerint, bár a kereslet intenzitása némi emelkedést mutat, az országos lakásárindex nominális értelemben stagnál, mindeközben a reál árindex értelemszerűen csökken, vagyis a tulajdonunkban lévő lakásaink folyamatosan veszítenek értékükből. Jelentős különbség adódik azonban a lakás típusát vizsgálva, hiszen míg a téglaépítésű lakásoknál jelenleg érvényesülnek a stagnálás jelei, addig a panellakások esetében történelmi mélyponton állnak az árak és a mutató.

dh_orszagos.png

Megtorpant az idei áremelkedés

Az első két negyedéves 1-1 pontos elmozdulást követően megtorpant az áremelkedés. 2012 harmadik negyedévében – az előzővel megegyezően – 84 ponton áll nominális értéken az országos lakásárindex, reálértéken azonban – a fogyasztói árindex hatására – 1 pontot esett az érték, vagyis 68-ról 67 pontra, ami az eddigi legalacsonyabb. Az országos panellakás árindex visszaesett a tavaly év végi történelmi mélypontjára 79 pontra, a téglalakás árindexe azonban képes tartani magát 87 pont közelében, ami hozzávetőleg az elmúlt két év átlagának felel meg. A reálérték mutatók alapján azonban elrettentő a kép, hiszen a panellakások szintje már 64 pontos mélységben járnak, a téglalakásoknak pedig éppen, hogy sikerül a mélypont környékén stagnálniuk.

dh_panel.png

Elképesztő különbségek a panelárakban

A harmadik negyedévben megvásárolt panellakások átlagárait összehasonlítva óriási területi különbségek láthatóak. Amíg Dél-Dunántúlon az átlagos panellakás négyzetméter ár 100 ezer forint, addig a nyugati országrészben 138 ezer forintos átlagáron vásároltak. Természetesen kiemelkedik a 159 000 Ft/nm árával a közép-magyarországi régió, azon belül is Budapest, ahol az észak-budai kerületekben az átlagárak elérték a 237 ezret. Panel szempontból a legolcsóbb fővárosi régió a dél-pesti, itt 157 ezer Ft/nm volt az átlagár.

dh_tegla.png

Olcsó és drága téglalakások

A tégla építésű lakások esetében az országos mélypontot Észak-Magyarország mutatja, ahol az ilyen ingatlanok csupán 119 ezer Ft/nm-es átlagáron cseréltek gazdát a harmadik negyedévben. Közép-Magyarországot leszámítva (a maga 240 ezres átlagával) az ország többi régiója viszonylag homogén képet mutat, az átlagos négyzetméterárak 170 ezer forint körül alakultak ebben az időszakban. Budapesten a panelekhez hasonlóan a téglalakások is az észak-budai régióban értek a legtöbbet, itt egy négyzetméter ára 320 ezer volt. A dél-pesti oldal az ellenpólus, ahol 216 ezer Ft volt az átlag, amely még így is magasabb, mint vidéken bármelyik régióban.

Forrás: REsource

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.