Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Külföldiek diktálnak Európa ingatlanpiacain

2012.10.01. 14:59 kertmegi.norbert

A határokon átnyúló ingatlankereskedelem 2007 óta a legmagasabb szinten van, Európában főleg az észak-amerikai befektetők dominálnak, de megnőtt az ázsiaiak, közel-keletiek és a latin-amerikaiak aránya is.

A nem európai befektetők a kereskedelmi ingatlanbefektetések 25 százalékát generálták 2012 második negyedévében, ami 2007 második negyedéve óta a legmagasabb arány, derül ki a CBRE legfrissebb kutatási adataiból. Az amerikai befektetők vásárlásai magasak maradtak, de 2012 során jelentősen nőtt az ázsiai, közel-keleti és latin-amerikai vevők aktivitása, különösen a második negyedévben.

real estate investors.jpg

A teljes ingatlanbefektetési aktivitás kissé csökkent és 24,3 milliárd eurót tett ki 2012 második negyedében, 5 százalékkal, illetve 9 százalékkal múlta alul 2012 első negyedévének, illetve 2011 második negyedévének a forgalmát. Mindazonáltal a határokon átnyúló befektetések forgalma nőtt, mind arányaiban (a teljes forgalom 46 százalékra), mind abszolút értékében. Bár a befektetések az európai országok között csak kismértékben emelkedtek, az Európán kívüli vásárlók befektetései jelentős mértékben nőttek 2012 során.

A nem európai befektetők csak néhány piacon jelentősek, főleg az Egyesült Királyságban (2012 első felében a határon átnyúló befektetések 62 százaléka), illetve Franciaországban és Németországban (27%). Az észak-amerikai vevők másoknál sokkal jobban diverzifikáltak, 28 százalékban londoni ingatlanokat vásároltak, a maradék 72 százalékon német, francia, svéd és más brit eszközök osztoztak. Az Ázsiából érkező befektetések 2011 óta folyamatosan nőnek, szinte kizárólag Londonra és Párizsra koncentrálva, míg más európai piacokon csak kevés tranzakciót bonyolítottak.

Az Európába érkező tőkeáramlat jelentős maradt az eurozóna válsága ellenére, minden esetre figyelemre méltó, hogy az Egyesült Királyság a legjelentősebb célpont a régión belüli befektetések terén, míg Németországba irányult a befektetések majdnem fele, ami a befektetők „biztos menedék” iránti elkötelezettségét mutatja.

indianapolis-real-estate-Investing-in-Commercial-Real-Estate.gif

A nem európai befektetők a legnagyobb ügyleteket célozták meg Európában: míg az átlagos tranzakció 27 millió euró volt, az európaiak inkább a kisebb ügyletekben vettek részt, átlagosan 22 millió euró értékben. Az európai székhelyű befektetők határon átnyúló befektetései lényegesen nagyobbak voltak (átlagosan 56 millió euró), míg a nem európai vásárlóké voltak a legjelentősebb, átlagosan 79 millió eurós tranzakciók.

“A nem európai ingatlan-befektetők jelenleg azokat a piacokat uralják, ahol aktívak. Londonban a tíz legnagyobb tranzakciót külföldiek kötötték 2012 első felében, ebből kilenc ügyletben nem európai befektető vett részt. A külföldi befektetőknek jelentős befolyása is van az árazásra Európában, főleg a jelenleg keresett első osztályú ingatlanok esetében” – mondta Jonathan Hull, a CBRE tőkepiacokért felelős európai vezetője.

Forrás: Index

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.