Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Megújulnak Magyarország várai, műemléki ingatlanai

2012.09.30. 16:53 kertmegi.norbert

Példa nélküli felújítási hullám vette kezdetét, melynek keretében hatvan év után megtörténik a budai várfalak helyreállítása és országszerte megújulnak a várak, műemléki ingatlanok is.

Az MNV Zrt. kiemelten kezeli a gondjaira bízott épített örökség értékeinek megóvását, lehetőségeihez mérten mindent elkövet a rossz állapotban lévő ingatlanok helyreállítása, illetve a jó állapotú ingatlanok állagának megőrzése érdekében. A cég – mint az állami vagyon felelős gazdája – saját örökségvédelmi stratégiával rendelkezik, amely az állami tulajdonban lévő műemléki ingatlanokra és várakra egyaránt vonatkozik. Örökségvédelmi szemléletének köszönhetően az állami tulajdonú műemléki ingatlanok, várak megerősítése, felújítása országszerte, folyamatosan zajlik.

budai vár.jpg
Az MNV Zrt. 2011 júliusában döntött arról, hogy keret-megállapodás megkötésére irányuló nyílt, közösségi közbeszerzési eljárást bonyolít le. Külön eljárásban kerestünk vállalkozót a Budai Várban lebonyolítandó helyreállítási munkákra, és külön a vállalat tulajdonosi joggyakorlási körébe tartozó országos műemléki ingatlanok helyreállítási munkálatainak elvégzésére. A sikeres eljárás eredményeképpen közel egy éve folyik a Budai Vár falainak több szakaszos rekonstrukciója. A hosszú távú helyreállítási program keretében az idén januártól szeptemberig tartó munkálatok során 185 millió forintból újult meg a keleti kortinafal és a Vízhordó lépcső, melynek felújított lépcsősorán lehetőség lesz majd feljutni a Várba. Az MNV Zrt. további 110 millió forintból állította helyre a Savoyai terasz várfalszakaszának egy részét, mellyel egyúttal lezárult a rekonstrukció első szakasza.

A tervek szerint a felújítás folytatódik, a következő ütemben további várfalszakaszok újulnak meg (középkerti támfal, halászó fiú tértámfala, ÉK-i kis torony és keleti várfal), melynek eredményeként a megújult várfalak egy összefüggő várfalszakaszt alkotnak majd a Várkert bazár és a városi rész között. A példa nélküli helyreállítási hullám elérte az ország valamennyi régióját, ennek eredményeként folyik a várak- és műemléki ingatlanok helyreállítása is. Az országszerte zajló különböző helyreállítások és felújítási munkák egységes, többmilliárdos programmá álltak össze.

varnegyed.jpg
A felújítási hullámnak köszönhetően ma szinte nincs olyan állami tulajdonú vár, amellyel valamilyen területen ne foglalkoznának. Számos vár felújítása a tervezés fázisában van, amivel párhuzamosan – vagy már azt megelőzően – régészeti feltárás, falkutatás is folyik. Ezek között említendő a Zárkándy bástya, a Füzéri vár, a Cserépvár, a Somlói vár, a Cseszneki vár, a Regéci vár, a Szászvári vár, vagy az Erdődy-Choron várkastély Jánosházán. Jelenleg is több helyen folynak, vagy éppen befejeződtek a kivitelezési munkák, ilyen helyszín például a Rezi vár, a Tátika vár, a Szigetvári vár, a Nógrádi vár, vagy Drégelyvár.

Összegezve elmondható, hogy az épített örökség jó kezekben van, az elmúlt években páratlan felújítás vette kezdetét, melynek eredményeként országszerte megújulnak a várak és a műemléki ingatlanok. A források megmaradásával, vagy bővülésével, az örökségvédelem szerveinek támogató szakmai hozzáállásával az elkövetkezendő években további jelentős sikerek érhetők el.

Forrás: OrientPress

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.