Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Milyen ingatlanokat érdemes vásárolni ősszel?

2012.09.18. 13:30 kertmegi.norbert

Családi házakat akár 30-40 százalékkal olcsóbban is vehetünk, különösen a Balatonnál és Budapest vonzáskörzetében. A panellakások iránti kereslet tovább csökkent, a téglaépítésűeké növekedett.

„A fővárosban tovább nyílt az olló a tégla- és panellakások között, vagyis amíg 2010 elején még 60-40 volt a tégla-panel arány az összes létrejött tranzakció darabszámában, addig az elmúlt fél évben ez már szinte stabilan 70-30-ra csökkent” – mondta Rutai Attila, a Duna House elemzője.

Autumn_Tree_Wallpaper__yvt2.jpg

Országos szinten is hasonló a helyzet, ugyanez az arány 50-50-ről 60-40 százalékra változott. Aki házat ad el, annak jó tudnia, hogy a fővárosban a vevők alig tizede vásárol, ők is átlagban 23 millió forint környékén. Vidéken ugyan a vevők harmada vesz házat, de átlagosan csupán 15,5 milliót költ. Vidéken itt elsősorban a vidéki nagyvárosokat kell érteni, a kisebb települések piaca szinte teljesen beállt.

Visszatérnek a kisebb, olcsóbb lakások

A lakásvásárlók átlagosan az 55 négyzetméteres kategóriát keresik, és bár idén növekedett a valamivel a nagyobb lakások iránti kereslet, a nagyméretű ingatlanok eladása biztosan elnyúlik majd. „Ugyancsak ezt a trendet fogják erősíteni a most újra beindult állami kamattámogatásos hitelek is, amelyek támogatási árkorlátja a kisebb, olcsóbb lakások piacát fogja előnyben részesíteni” – mondta Rutai. Az idei első 8 hónapban eddig mintegy 68 ezer ingatlan adás-vétel történt, ami a tavalyi azonos időszaknál éppen 20 százalékkal nagyobb forgalmat mutat. Nem szabad azonban elfelejteni a tavalyi rendkívül gyenge év eleji piac, valamint a végtörlesztés miatti idei erős első hónapok közti óriási különbséget.

Érdekesség, hogy az első lakásvásárlók aránya a Duna House adatai szerint jelentősen megugrott. A fővárosban csak áprilisban 4 százalékkal többen vettek első lakást. Éves szinten a szegmens vásárlóinak aránya összesen 38 százalékkal növekedett. A második legnagyobb csoport a befektetőké volt, ők az összes eladás mintegy ötödét tették ki. Budapesten szinte kizárólag 17 millió forint fölött vásárolnak, átlagban 60 négyzetméter körüli lakásokat. Vidéken a befektetők 9 millióért vásároltak átlagban, 65 négyzetméteres átlagos méretben.

Most érdemes balatoni nyaralót venni

Idén nyáron a tavalyinál is több ingatlan került a piacra a Balatonnál. Szinte minden negyedik családi házon, nyaralón ott van az eladó tábla. A nemrégiben épült családi házak akár 30-40 százalékkal olcsóbban megvásárolhatók, mint amennyibe egy vadonatúj megépítése kerül.

image.aspx.jpg

Az áresés okai igen sokfélék. A családi házak piacán a válság kirobbanása óta túlkínálat és alacsony árszint tapasztalható, illetve az építési költségek is folyamatosan emelkednek. Másrészt a kétezres évek fellendülésekor hitelre vásárolt, épített családi házak tulajdonosai közül sokan nem tudják fizetni a kölcsönt, így el kell adniuk a házat. Igen gyakori az is, hogy sokan, akik korábban az agglomerációba költöztek, eladnák házukat, hogy városi lakásba költözzenek vissza.

Árban és lokációban nagy a szórás a családi házaknál. Ingatlanforgalmazók értékadatai alapján 2008-ban 13 millió forint, tavaly pedig 14,4 millió forint volt egy átlagos családi ház ára. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy ma már csak a jobb módúak vásárolnak házat, ők pedig a jobb minőségű, nagyobb, – s így általában drágább – ingatlanokat keresik. Vidéken a néhány éve 20 millió forintért felépített házat ma 10-15 millióért lehet csak eladni.

Forrás: HVG

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.