Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Jutalom jár a szomszéd feljelentéséért

2012.09.14. 15:46 kertmegi.norbert

Külföldi minták alapján a román adóhatóság is jutalmazná azokat, akik segítenek leleplezni az adócsalókat – jelentette be Liviu Voinea, a román pénzügyminisztérium államtitkára, hozzátéve: hamarosan Svédországba látogat, hogy a helyszínen tájékozódjon az ottani "feljelentő törvény" működéséről.

"Svédországban levélben értesítik az embereket arról, ha szomszédaik jóval kevesebb adót fizetnek mint ők. Az adóhatóság arra alapoz, hogy a szomszédok jól ismerik egymás anyagi helyzetét, és akik segítenek leleplezni az adócsalókat, azok kedvezményt kapnak. Ezt szeretnénk Romániában is bevezetni" – idézték Voineát pénteken román hírforrások.

Az államtitkár a svéd áfabefizetési, és ingatlan-adóztatási modellt is szeretné tanulmányozni, és Romániában meghonosítani. Rámutatott, az  Egyesült Államokban a leleplezett csalás mértékével arányosan jutalmazzák az adócsalók feljelentőit, akik a segítségükkel behajtott adó harminc százalékára rugó összeget is kaphatnak.

25.jpg

A módszert állítólag nemcsak magánszemélyek, hanem cégek esetében is sikeresen alkalmazza az Internal Revenue Service: egy svájci bank amerikai részlegének vezetője több mint 100 millió dolláros jutalmat kapott, amikor leleplezte, hogyan segített a pénzintézet tehetős ügyfeleinek "elbújtatni" bevételeiket az adóhatóság elől.

"Reformokra van szükség az ingatlanadó terén. Nálunk az ingatlanadóból a GDP 0,7 százaléka folyik be az államkasszába, míg Lengyelországban 1,1 százalék, az európai átlag pedig valahol 3 százalék felett van" – érvelt Voinea. Hozzátette, nem tartja normálisnak, hogy Romániában csak a házak és telkek után kell ingatlanadót fizetni, de a medencék után például nem. Az ingatlanadó reformja során minél több kivételt szeretnének felszámolni. A román pénzügyminisztérium tervei szerint például csak átmeneti jelleggel lehet majd kedvezményesen adózni az örökölt lakások után. Romániában emelt ingatlanadóval terhelik azokat, akiknek egynél több lakásuk van, ez alól viszont kivételt képeznek az örökölt lakások tulajdonosai.

"A második lakásnál 65 százalékkal magasabb az ingatlanadó, mint az elsőnél. Ha örökségről van szó, akkor azt ugye nem a saját elhatározásodból szerezted, nem azért lettél tulajdonos, mert volt rá pénzed és befektettél. Ilyen értelemben jogos, hogy ne kelljen többletadót fizetned rá. De ez kedvezmény szerintem nem tarthat tovább fél évnél, vagy egy évnél: el kell döntened, hogy eladod, vagy megtartod, de akkor neked is többletadót kell fizetned rá, mint mindenki másnak, akinek két lakása van" – magyarázta Liviu Voinea.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.