Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Így változik januártól a szocpol és a lakás-takarékpénztári törvény

2012.09.13. 11:53 kertmegi.norbert

A lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet módosítása szerint aki szocpol támogatást vett igénybe, annak 10 évre, míg az otthonteremtési támogatásban részesülő fiatalok esetén 5 évre kell az állam javára jelzálogjogot bejegyezni a lakásra. A bejegyzésről az a bank gondoskodik, amely a támogatást folyósította. A jogszabályok a Magyar Közlöny keddi számában jelentek meg.

A fiatalok otthonteremtési támogatása abban tér el a szocpol támogatástól, hogy bővítésre és nagyobb lakásra történő cserére is felvehető, továbbá a támogatás a vételár 70 százalékáig terjedhet. A módosítás részletesen leírja, hogy miképpen kell visszafizetni a szocpol támogatást ("kedvezményt") a kincstár számára, ha az említett 10, illetve 5 éven belül a lakást lebontják, eladják, harmadik személynek átengedik, illetve nem lakás céljára hasznosítják.

A szocpol lényege korábban az volt, hogy több gyermek betervezésével szinte mindenki kaphatott támogatást lakásépítéshez, ehhez képest most már csak jóval szigorúbb feltételek mellett vehető igénybe a támogatás. Igényelhető viszont kamattámogatott hitel, amely minden magyar állampolgár számára elérhető, aki az igényléskor legfeljebb 35 éves, és a kamattámogatás mértékét befolyásolja majd, ki hány gyermeket nevel – magyarázta a 180 percben az egyik ingatlaniroda szakértője.

szocpol.jpg

A közlönyben megjelent másik jogszabály a lakás-takarékpénztári törvény végrehajtási rendeletét módosítja. Ebben újraszabályozza azt a problémát, hogy egy személy egy évben csak egyszer juthat lakás-takarékpénztári állami támogatáshoz, függetlenül attól, hogy egy vagy több pénztárnál van szerződése. Hasonlóan egy épületre csak egy szerződés alapján jár támogatás. Ennek elérése érdekében az általános szerződési feltételek kiegészülnek azzal, hogy a pénztári előtakarékoskodó hozzájárul igényjogosultságának – és a megtakarítás, valamint támogatás lakáscélú felhasználásának – ellenőrzéséhez szükséges adatai kezeléséhez.

A jelzálogjog bejegyzése az állam javára egyébként nem újdonság, ez már az eredeti, 2011-es rendeletben is szerepelt. Ez természetes biztosíték az állam számára – mondta el a Kossuth Rádió reggeli műsorában Markó Gergely, aki úgy véli, a januártól elérhető szociálpolitikai és a lakáscélú állami támogatás fellendítheti az ingatlanpiacot, ez pedig áttételesen az egész gazdaságot megmozgathatja. A kormány várakozása szerint az új lakástámogatási rendszer a következő 2-3 évben érik be, a szociálpolitikai kedvezményt a tavaly év végi becslések szerint 4-5 ezer család veheti majd igénybe.

Forrás: Hirado.hu

Szeretnél nagyobb lakást, de kiesel a támogatási körből? Nézd meg 5 tippünket!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.