Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Az ingó- és ingatlanértékesítés adózása

2012.08.23. 10:23 kertmegi.norbert

Az ingó- és ingatlanértékesítéssel kapcsolatos rendelkezések 2012-től kiegészültek a gazdasági tevékenység fogalmával. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2012-től a jövedelmet az ingó- és az ingatlanértékesítésre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani, de utána adózni az önálló tevékenységből származó jövedelemre vonatkozó rendelkezések szerint kell. 2012-től a termőföldből átminősített ingatlan új módon adózik, mely nagyobb közterhet jelent az érintettek számára.

Az ingó- és ingatlanértékesítéssel kapcsolatos rendelkezéseket a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja-tv.) 58–64. §-ai, az adómentességre vonatkozó rendelkezéseket e törvény 1. számú melléklete tartalmazza.

048739-house-prices.jpg

Közös szabályok

Amennyiben az értékesítésre nem gazdasági tevékenység keretében kerül sor, az e címen megszerzett jövedelem külön adózó jövedelemnek minősül. A külön adózó jövedelmeket az adóév végén, az éves adóbevallás benyújtásakor kell bevallani, tehát év közben nincs adóelőleg-fizetési kötelezettség sem.

A gazdasági tevékenység fogalmát az Szja-tv. 2012. január elsejétől határozza csak meg a 3. § 46. pontban. E rendelkezés szerint gazdasági tevékenységnek valamely tevékenység üzletszerű, illetőleg tartós vagy rendszeres jelleggel történő folytatása minősül, amennyiben az ellenérték elérésére irányul, vagy azt eredményezi, és annak végzése független formában történik.

Ez azt is jelenti, ha az értékesítésre gazdasági tevékenység keretében kerül sor, akkor a jövedelemszámítás továbbra is az ingó-, ingatlanértékesítésre vonatkozó rendelkezések szerint történhet, de azt összevonandó jövedelemként kell kezelni, melynek következtében 27 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetni.

A gazdasági tevékenység fogalma és az ezzel összefüggő új szabályok 2012. január 1-jén nem visszamenőlegesen léptek hatályba. A korábbi időszakra az eset összes körülményei alapján, a rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét is figyelembe véve állapítható meg az adókötelezettség azzal, hogy a 2012. évet megelőző időszakra az önálló tevékenységből származó jövedelem megállapítására vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a bevételből a tárgyévben felmerült és szabályszerűen igazolt kiadások vonhatók le.

Amennyiben a megszerzésre fordított összeget nem lehet megállapítani, akkor ingó- és ingatlanértékesítés esetén is a bevétel 25 százaléka minősül jövedelemnek.

Forrás: IngatlanHírek.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.