Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Energiatanúsítvány: miért és mennyiért?

2012.08.22. 17:20 kertmegi.norbert

Szép a lakás és az ára is a kedvező. Ideális vételnek tűnik. De láttad, mennyire energiahatékony? A tulajdonos elmondta, körülbelül mennyi szokott lenni a rezsi, de láttad az energiatanúsítványt is? Ha nem, akkor könnyen lehet, hogy a kedvező ajánlat ellenére mégis ráfizetsz az újonnan vásárolt lakásodra, miután számolatlanul dobod ki a pénzt a hatalmas energiafogyasztásra.

Az energiatanúsítványt idén január óta kötelező megcsináltatniuk azoknak, akik eladnák házukat vagy lakásukat, mégis egyelőre kevesen mérették fel, mennyire energiahatékony otthonuk. Pedig ez a legfontosabb szempont a lakás fenntartása  és annak költségei szempontjából. Persze a tulajdonos elmondhatja, mennyi szokott lenni általában a rezsi, de ugye ettől még érhetik meglepetések a vevőt a beköltözés után..

VFS_7e5bccf6d7aaa0c48421bd0b7789cf632.jpg

Mit mérnek?

Az energiatanúsítványból nem csak az derül ki, mennyit kell majd fizetnünk a fűtésre. Ilyenkor ugyanis az épület felmérése során a szakemberek elsődlegesen az épületszerkezetet, a falakat, a födémet, a tetőt, a hőszigetelést és az ablakokat vizsgálják. Az ingatlan egyedi tulajdonságait az alaprajz alapján mérik, amiből kiolvasható a tájolás, a külső falak, vagy akár a napos órák száma is. Az épületgépészet vizsgálata lakóépületeknél a klímaberendezések fogyasztásának és hatékonyságának felmérésére is kiterjed.

Besorolás A-tól I-ig

Vagyis az energiatanúsítvány egy megbízható dokumentum ahhoz, hogy ne zsákbamacskát vásároljunk több tízéves időtartamra. A vizsgálat után egyébként az épületeket A-tól I-ig sorolják be, ahol az A a legjobb, az I pedig az energiahatékonyság szempontjából legrosszabb ingatlanokat jelöli. Mivel a magyar lakások nagy része igencsak gyenge állapotban van ezen téren, így a legtöbb lakóépület itthon F vagy G kategóriába esik. A 10-15 évvel ezelőtt épült társasházak jellemzően már D és E besorolást kapnak, míg a 2006 után készült épületek elméletileg nem lehetnek rosszabbak a C szintnél.

A panelek esetében a D,E,F besorolás képezi az állomány háromnegyedét, ezen belül is a D kategória a legjelentősebb, önmagában is 40 százaléka az összes között. Az ennél jobbak a panelprogram keretein belül külső szigeteléssel felújított lakások, amelyek minimális esetben érik el az A-kategóriát, de a még kiváló B besorolás 11 százalék és a szintén kitűnő C 7 százalékot tesz ki. A családi házak esetében az F (31 százalék), a téglalakásoknál pedig a G (25 százalék) a leggyakoribb besorolás. Ezzel együtt, a magasabb kategóriák felé haladva az egyenletes darabszámcsökkenés természetesen mindkét utóbbi kategóriában szépen kirajzolódik..

Országos energetikai besorolások típusonként32711_energetikai_besorolas.jpgForrás: vg.hu

Mibe kerül ez nekem?

Ha mi magunk adnánk el lakásunkat, akkor legalább 10 ezer forintot kell szánnunk az energiatanúsítvány elkészítésére. Ideális esetben a helyszíni felmérés nagyjából 1-1,5 órát vesz igénybe, azonban ha hiányos a dokumentáció, a központi gépészet feltérképezése akár napokig is elhúzódhat. Ezt követően a tanúsítvány kiállítása legfeljebb 2-3 napot igényel. A dokumentum kiállítása – amellett hogy eladáskor kötelező – mindenképpen megéri, hiszen ezzel hitelesen be tudjuk mutatni a vevőjelölteknek, miért is kérünk annyit az ingatlanért, amennyi a hirdetésben szerepel.

Források: Narancsjuice.hu és vg.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.