Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Panel helyzet – hol vegyünk (ki) lakást?

2012.08.21. 10:24 kertmegi.norbert

A felvételi ponthatárok közzététele óta hivatalosan is megkezdődött az albérletek utáni hajsza. Felmérésünk szerint, akik megtehetik – és a továbbtanulás miatt hosszabb távra terveznek –, egy kis odafigyeléssel most igazán jól járhatnak lakásvásárlás során. Cikkünkben a 2008-2011-es időszakot átölelő kutatásunk panellakásokra vonatkozó eredményeit közöljük.

hunutca_cikkbe2.jpg

Magyarországon rendszerint a szülők vásárolnak lakást gyermeküknek. Az ár mellett a méret, valamint a szobaszám a leglényegesebb szempont ilyenkor, mivel a lakótársak társaságot jelentenek, továbbá az általuk fizetett bérleti díj nagymértékben hozzájárulhat a fenntartási költségek fedezéséhez. A felsőoktatási intézmény távolsága, illetve a közlekedési lehetőségek sem utolsók a fontossági listán. A válság hatására az ingatlanvásárlási trend ugyan érezhetően háttérbe szorult, ám még jelen piaci helyzetben is van esély kedvező üzletet kötni.

De vajon hol, milyen árakra számíthatunk?

Kutatásunk során a panellakások esetén öt különböző árkategóriát különböztettünk meg (ld. "Árkategória" oszlop), melyeket regionálisan vizsgáltunk. Az egyes árkategóriákat, valamint az azokon belüli ingatlan-megoszlásokat az alábbi táblázat tartalmazza.

A panellakások megoszlása árkategóriák és régiók szerint [%]tábla.PNG

Forrás: Ingatlannet.hu

A táblázatból látható, hogy minden árkategórián belül (a legolcsóbbtól a legdrágábbig) Közép-Magyarországon található a legtöbb ingatlan (összesen 66,1 százalékuk), mely arány a lakások árának növekedésével együtt nő. Tehát nemcsak a legnagyobb választékból, de a legmagasabb áron is a fővárosi régióban választhatunk magunknak (esetleg immár egyetemista gyermekünknek) lakóhelyet.

Érdekes, ám talán nem meglepő, hogy a drágább ingatlanok aránya a többi régióban az ár növekedésével együtt csökken, s míg ezeken a területeken többnyire a legolcsóbb (7,5 millió Ft alatti) ingatlanok dominálnak, addig két régióban (Nyugat-Dunántúlon és Észak-Alföldön) az eggyel nagyobb árkategóriába (7,51–9 millió Ft) tartozó ingatlanok vezetik a piacot 39,1 és 38 százalékos megoszlással. A 12 millió Ft feletti lakásoknak már csak igen alacsony hányada tartozik a „vidéki" régiókhoz.

Közép-Magyarországon a panellakások 97,2%-a 20 millió Ft felett van meghirdetve.

Eladó / kiadó panellakást keres? Nézzen szét adatbázisunkban itt!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.