Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Újratárgyalások az irodapiacon

2012.08.16. 11:40 kertmegi.norbert

A magyarországi irodaállomány, illetve a bérleti díjak alig változtak az idei év első felében, a kihasználatlan területek aránya viszont nőtt. A bérbeadásokon belül a meglevő bérleti szerződések újratárgyalása dominált – derül ki a Colliers International magyarországi irodájának legfrissebb irodapiaci jelentéséből.

Az ingatlan-tanácsadó cég szerdai tájékoztatása szerint a hazai irodaállomány 2012 első félévében alig gyarapodott, csak egy kisebb irodaépületet adtak át. Az első félévben bérbe adott terület nagysága 149.000 négyzetméter volt, elmaradt a 2011 hasonló időszakában mért adattól.

vaci_greens_01.jpg

A bérbeadásokon belül továbbra is a meglevő bérleti szerződések újratárgyalása dominált. Az 5.000 négyzetméternél nagyobb területet bérlő cégek nem költöztek el, inkább kedvezőbb feltételeket alkudtak ki meglevő bérleményükben. A szerződésüket az első félévben újratárgyaló nagyobb bérlők közé tartozott a Vodafone és a Citibank – közölte a Colliers.

Az irodapiaci kihasználatlansági arány az év első felében 21,3 százalékra emelkedett. A saját tulajdonú irodákat nem tartalmazó állomány üres területeinek aránya 2011 végén 23,4 százalék volt, ez 25,8 százalékra nőtt. A bérleti díjak a kedvezmények miatt továbbra is nyomottak voltak, a tényleges bérleti díjak a 2011. évi szinten maradtak.

A bérlők számára fontos szempont a környezettudatosság. A LEED vagy BREEAM zöld tanúsítvány megszerzése kötelezőnek számít az új fejlesztések esetében, de a bérlők több esetben azt is elérték, hogy a meglevő épületek tulajdonosai környezettudatos korszerűsítési és felújítási munkákat végezzenek.

A LEED minősítésről

A LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) egy olyan a környezeti energia minőséget értékelő rendszer, amelynek célja, hogy magas színvonalú "zöld" épületeket hozzanak létre. Az USA-ban született meg 2000-ben a U.S. Green Building Council (Ökológiai Építészeti Tanács) iránymutatására, nagy konszenzusnak örvend nemzetközi szinten mind az új épületek megalkotása során, mind pedig a meglévő épületek teljes átalakításakor. A tanúsítványban szereplő irányelvek a kiváló teljesítményű, fenntartható épületek fejlesztését támogatják, elsősorban a hatékony energia- és vízfelhasználás, az újrafeldolgozás, a természeti erőforrások újrahasznosítása, illetve a hulladékmennyiség csökkentése által.

profile_9411.jpg

A BREEAM minősítésről

A BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) a legelterjedtebb környezetvédelmi értékelési módszer épületek minősítésére. Az angol Building Research Establishment (BRE) által készített, a környezeti terhelést osztályozó rendszer a tervezéstől a megvalósításon át egészen az üzemeltetésig pontozza a felhasznált anyagokat és a kivitelezési technológiát. A teljesítmény alapján nyolc kategóriában pontozzák az épületet, majd a pontszámok összesítése alapján „Megfelelt”, „Jó”, „Nagyon jó” vagy „Kitűnő” minősítést kaphat az épület.

Az ingatlan-tanácsadó cég szerint a bérbeadási tevékenység várhatóan a második félévben is erőteljes lesz, de az idei összvolumen valószínűleg elmarad az előző évi szinttől, a kihasználatlanságban és a bérleti díjakban nem várható jelentős változás az év fennmaradó részében. Az idén mindössze egy nagyobb irodaépület, a Skanksa fejlesztésében épülő 17.500 m² alapterületű Green House átadása várható. Az Atenor Csoport 15.500 m²-es Váci Greens projektje a tervek szerint 2013 elején készül majd el.

Nézzen szét iroda-kínálatunkban itt!

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.