Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Újabb sokk a lakáspiacon - Budapest és a vállalkozók a padlón

2012.07.30. 12:08 kertmegi.norbert

2012 első félévében 4463 db, azaz kereken 20 százalékkal kevesebb új lakást vettek használatba, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek száma 4888 db volt, ami 17 százalékos csökkenést jelent 2011 első félévéhez képest. Az építtetők körében folytatódott a vállalkozói szektor visszaszorulása, így a vállalkozások részesedése már az egyharmadot sem éri el az újlakás-beruházásokból. Budapesten 50 százaléknál is nagyobb volt a visszaesés a használatba vett lakások számában: míg 2011 első félévében 1666 db lakás épült, addig idén mindössze 782 db.

Az első félévben használatba vett lakások számának alakulása jelentős régiós különbségeket mutat. Míg több régióban növekedés következett be (Észak-Alföldön, Dél-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon), addig Dél-Dunántúlon és Közép-Magyarországon az átlagosnál nagyobb mértékű, egyaránt 38 százalékos a felépített lakások számának visszaesése. Egy évvel korábban még Közép-Magyarországon koncentrálódott a lakásépítések több mint fele, most mindössze 41 százalékuk épült ebben a régióban. Budapesten az előző évi jelentős visszaesést követően ebben a félévben 53 százalékkal kevesebb lakás épült, mint 2011 első félévében. A községekben 29, a városokban 13 százalékkal kevesebb lakást vettek használatba, a megyei jogú városokban viszont 34 százalékos növekedés következett be az elmúlt év azonos időszakához képest.

lp1_1.png

A kiadott építési engedélyek száma – Nyugat-Dunántúl kivételével – valamennyi régióban csökkent, ennek mértéke Közép-Magyarországon a legerőteljesebb (26%). Budapesten fél év alatt mintegy ezer lakás építésére adtak ki engedélyt, ami az egy évvel korábbi mennyiség 79 százaléka. Az építtetői kör összetételét továbbra is a természetes személyek súlyának növekedése jellemzi. Az általuk épített lakások aránya 58-ról 65 százalékra emelkedett az elmúlt év első fele óta. A vállalkozások által épített lakások aránya ugyanekkor 40-ről 32 százalékra csökkent. Budapesten, ahol korábban a vállalkozói lakásépítés meghatározó volt (77%), most a lakások több mint felét (53%-át) természetes személyek építtették. 2012 első félévében mindössze 43 lakás épült önkormányzati megbízásból.

lp3.png

Az építtetői kör átrendeződésével összhangban tovább csökkent az értékesítésre épített lakások aránya (43-ról 35%-ra), míg a saját használatra épített lakásoké nőtt (56-ról 61%-ra). Bérbeadásra a lakások 4 százaléka épült, ez egy évvel korábban 1 százalék volt. A lakásépítés kivitelezők szerinti megoszlása alig változott: jogi személyiségű gazdasági társaságok a kivitelezői a használatba vett lakások 51, az egyéni vállalkozások a lakások 32 százalékát építették (2011 első félévében 54, illetve 30% volt az arány). Az új lakások 12 (egy évvel korábban 10) százaléka lakossági kivitelezésben készült el.

lp2.png

Az újonnan épült lakóépületekben 55-ről 61 százalékra nőtt az új családi házak aránya, ugyanakkor a többszintes, többlakásos épületeké kisebb lett (39 helyett 33%). A lakóparki lakások aránya változatlanul 2 százalék. 2012 első félévében a használatba vett lakások átlagos alapterülete 104 nm volt, ami 4 nm-rel több mint korábban. A 100 nm-nél nagyobb alapterületű lakások aránya 41 százalékról 43 százalékra nőtt.

2012 első félévében 1190 lakás szűnt meg, 20 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. 165 üdülőépületben 279 üdülőegységet építettek, és 167 üdülőépületben 292 üdülőegységre adtak ki építési engedélyt. A használatba vett üdülőegységek száma 40, az engedélyezetteké 71 százalékkal nőtt. Az új üdülők átlagos alapterülete 79 nm, a tavalyinál 3 nm-rel nagyobb.

lp4.png

A kiadott új építési engedélyek alapján 2832 lakóépület és 2638 nem lakóépület építését tervezik. A lakóépületek esetében ez 14 százalékos visszaesést, a nem lakóépületeknél 22 százalékos növekedést jelent. A nem lakóépületek közül 24 százalékkal nőtt az ipari, 15 százalékkal a mezőgazdasági és 1 százalékkal a kereskedelmi épületekre kiadott engedélyek száma.

Újra volt még lejjebb, és úgy látszik még mindig nem értük el az alját. A legaggasztóbb tendenciát minden negyedévben a zuhanó új lakásépítési engedélyek száma jelenti, ami újra és újra előrevetíti, hogy egyre kevesebb új építés valósul meg a jövőben. Érdekes, vagy sokak számára talán evidens, hogy a vidéki városok erősen tartják magukat, sőt még növekedés is mérhető, míg a visszaesést Budapest egyedül vezényli, a maga 6 hónap alatt kevesebb mint 800 darab használatba vételével. Az most már egyre biztosabban elmondható, hogy mennyiségben jelentős zuhanás nem várható, hiszen szinte nincs is miből, a szektor feltámadásának várható idejét azonban lehetetlen feladat megjósolni a jelenleg ismert hazai és európai gazdasági körülmények tükrében. Marad a bizalom, hogy ennél már biztosan nem lehet sokkal lejjebb.

Ingatlannet.hu

Forrás: KSH, Portfolio.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.