Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Ingatlant ad bérbe? Így csökkentheti az adóját!

2012.07.24. 10:53 kertmegi.norbert

Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély január 1-jétől a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja az általa más településen bérbe vett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját a személyi jövedelemadóról szóló törvény (Szja. tv.) szerint.

Az adóhatóság honlapján korábban közzétett tájékoztató szerint ennek feltétele az, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja, és a bérbe vett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből (pl. önálló tevékenységből vagy egyéni vállalkozói tevékenységből) származó bevételével szemben nem számol el költséget, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

iStock_000002303404Large - House on money with calc.jpg

A NAV felhívja a figyelmet arra is, hogy a 2012. január 1-jétől hatályos rendelkezés értelmében az adóalap-kiegészítés alapjául szolgáló összeg megállapítása során a jövedelem 78 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni ("78 százalékos szabály") akkor, ha a magánszemély a szociális hozzájárulási adó vagy az egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezett.

Nem alkalmazható azonban ez a szabály akkor, ha a magánszemély részére azt megtérítik vagy költségként számolhatja el. Mindebből következik, hogy tételes költségelszámolás választása esetén, ha a bérbeadó magánszemély 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás fizetésére is kötelezett, az adó- és adóelőleg alapjának megállapításánál nem alkalmazható az úgynevezett "78 százalékos" szabály, mivel az Szja. tv. alapján a magánszemély az egészségügyi hozzájárulást elszámolhatja költségként.

Ha a bérbeadó a bérbeadásból származó jövedelmének a megállapítására a 10 százalék költséghányad alkalmazását választja, akkor továbbra is a bevétel 90 százaléka minősül az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelemnek.

Ingatlannet.hu

Forrás: ProfitLine.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.