Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

A KÖKI Terminál bukása felvirágoztatja az ingatlapiacot?

2012.07.18. 13:04 kertmegi.norbert

Miközben az már a nyitás előtt látszott, hogy a KÖKI Terminál sikere gyengébb lesz a vártnál, ez most, 10 hónap elteltével már biztosra vehető. A plázanyitás kudarcával szemben maga a beruházás a környék ingatlanpiaci helyzetére úgy tűnik, jó hatással volt. Milyen változásokat hozott a Kőbánya és Kispest lakóingatlan-piacán az elmúlt pár hónap? Hogyan alakult a kereslet? Hol tartanak most az árak?

koki_terminal.jpg

Ha végigsétálunk a KÖKI Terminál folyosóin, akkor még mindig üres üzleteket látunk. Nem sikerült kiadni sok helyiséget a nyitásig, s számottevő javulás azóta sem következett be. A KÖKI Terminál tehát nem tekinthető kifejezetten sikeres beruházásnak, van azonban egy kellemes mellékhatása is: élhetőbbé, vonzóbbá tette a környéket, ez pedig kihat a X. és XIX. kerület ingatlanpiacára is.

Nem metróra várt a környék..

A X. és XIX. kerület metróállomásokhoz közel eső lakótelepei soha nem számítottak rossz célpontnak pesti viszonylatban. A metróval feltárt területek ugyanis mindig sokkal vonzóbbak, mint azok, ahol még buszra is kell szállni, hogy elérjük a metróállomást - magyarázta Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák ügyvezető-tulajdonosa.

Közben felépült a pláza...

Nagy versenytársa volt ilyen szempontból Kőbányának és Kispestnek a metróvonal másik végénél található IV. kerület, mely azonban a KÖKI Terminál miatt úgy tűnik, lemaradt. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a IV. kerületben – nem beszélve az egyébként szervesen hozzá kapcsolódó XV. kerületről – most már alá kell menni a X. és XIX. kerületi, metrókörnyéki áraknak. A beruházással tehát egyértelmű előnyhöz jutott a két dél-pesti kerület. Ha kiterjesztjük a vizsgálódásunkat a közel fekvő XVIII. és XX. kerületre, akkor azt látjuk, hogy míg a két kerület a bevásárlóközpont kereskedelmi vonzáskörzetében fekszik – magyarul ezekből is a KÖKI-be járnak vásárolni –, addig az ingatlanpiacukon már egyáltalán nem érződik a X. és XIX. kerületihez hasonló pozitív hatás. Ennek oka, hogy egyszerűen túl messze vannak.

Jobb lakások ugyanazon az áron?

A plázaépítések jellemzően kedvezően hatnak az ingatlanpiacra, mert általában megemelik az árakat. Ez azonban csak a boldog békeidőkben, a válság előtt volt így. Nem is elsősorban a vásárlási lehetőségek kibővülése hat az árakra, hanem az, hogy a beruházások rendszerint a közlekedés fejlesztésével is együtt járnak. Így történt ez a KÖKI Terminál esetében is. Talán ez eredményezi azt is, hogy sok eladó azt hiszi: a pláza miatt magasabb áron tudja eladni lakását. Nekik azonban szembesülniük kell azzal, hogy a válság keresztbe tett az áremelkedésnek. Ettől azonban még a környék színvonala, élhetősége, közlekedése javult, amiből az következik, hogy az ár/érték aránya is. Vagyis ugyanazon az árszinten jobb adottságú ingatlanokat vásárolhatunk most.

Kántor Istvánné, a Balla Ingatlanirodák X. kerületi irodájának szakmai vezetője is megerősítette: az árak nem emelkedtek, de az ingatlanokat könnyebb lett eladni. Nem véletlen, hogy a két kerület ingatlanjainak hirdetéseiben rendre találkozhatunk azzal a paraméterrel, hogy hány perc alatt közelíthető meg a KÖKI Terminál. Ez nagyjából megfelel a korábbi “5 perc a metró” hívószónak, s az igazat megvallva ez azért még mindig a legfontosabb tényező.

A lakásárak alakulása a X. és XIX. kerületben, a KÖKI Bevásárlóközpont közelében

Kerület

Lakásméret

Eladási árak 2012 első félévében (mFt)

Négyzetméterár
(eFt / m2)

X. kerület

36 m2

5,9 - 6,5

172 - 180

49-54 m2

6,5 - 8,2

130 - 152

68 m2

7,3 - 8,9

107 - 131

XIX. kerület

35 m2

6,5 - 6,65

186- 190

50-53 m2

7 - 8,5

132 - 160

59 m2

7,2 - 8,2

122 - 139

68 m2

7,8 - 9,25

115 - 136

Forrás: Balla Ingatlanirodák

Kőbányai kínálat

Az árak tehát nem emelkedtek, de merre járnak az újhegyi lakótelep esetében? Az Ingatlannet.hu adatbázisában jelenleg egy egyszobás, 36 négyzetméteres panellakás 5,7 - 8,15mFt, egy kétszobás 6,1-13,3mFt, míg a legnagyobb, háromszobás lakások 6,7-12,9mFt közötti áron vásárolhatók meg. Kántor Istvánné magyarázata szerint a középső szegmensben érzékelhető magasabb árak annak köszönhetőek, hogy ez a legnépszerűbb méret, hiszen egy kisebb családnak már megfelelő, nincs feltétlenül szükségük háromszobás otthonra, ugyanakkor a rezsiköltségek alacsonyabbak.

Kispesti árak

Az árak alapján, a XIX. kerületben a kereslet inkább a legkisebb lakások esetén a legnagyobb, rendszerünkben erre a környékre keresve egyszobás garzonokat 5,9-16mFt-ért, kétszobás lakrészeket, ill. lakásokat átlagosan 5-23,5mFt-ért, míg háromszobás lakásokat 7,3-33,5mFt-ért találhatunk.

Forrás: IngatlanHírek.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.