Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Tovább süllyed az építőipar

2012.07.16. 10:42 kertmegi.norbert

Idén májusban az építőipari termelés 15,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi, és 4 százalékkal az egy hónappal korábbi szinthez képest. Az új szerződések állománya ugyanakkor közel 30 százalékkal nőtt, köszönhetően a vasút- és útfelújításoknak. 2011 azonos időszakához képest, az év első öt hónapjában a termelés 10,8 százalékkal esett vissza. A KSH adatai szerint az elmúlt három évben az építőipar csak egyetlen hónapban növekedett.

Májusban mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületek építése 17,1 százalékkal, az egyéb építmények építése 13,1 százalékkal. Szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építésének teljesítménye 7,2 százalékkal, az egyéb építményeké 2,0 százalékkal csökkent az előző havihoz képest.

builder1[1].jpg

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése – ami az épületépítési projekt szervezését és az épületek szerkezetépítését tartalmazza – 14,7 százalékkal csökkent. Az egyéb építmények ágazat termelése 13,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az építőipari termelés mintegy kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 16,9 százalékkal maradt el 2011 azonos időszakához képest.

A 2012 májusában kötött új szerződések volumene 29,1 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelőttit. Az épületek építésére kötött szerződések volumene 6,9 százalékkal, míg az egyéb építmények építésére kötötteké 45,2 százalékkal nőtt 2011 májusához viszonyítva. A növekedést a 2011. májusi alacsony bázis mellett a korábbi hónapokhoz hasonlóan kommunális beruházásokra, vasút- és útfelújításra kötött szerződések eredményezték.

Az építőipari vállalkozások 2012. május végi szerződésállományának volumene 2,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Ezen belül a két építményfőcsoport adata ellentétesen alakult, az épületek építésére vonatkozó szerződések állománya 16,6 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 15,1 százalékkal magasabb volt, mint tavaly május végén.

Ingatlannet.hu

Forrás: Index.hu, origo.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.