Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Drasztikus visszaesés az ingatlanvásárlásokban

2012.07.12. 13:03 kertmegi.norbert

2012 első félévében, az előző év azonos időszakához viszonyítva, mintegy 60%-kal esett vissza az ingatlanbefektetések volumene – derül ki a CBRE legfrissebb Közép- és Kelet-Európát vizsgáló tanulmányából. A PropertyEU-n megjelent előzetes információk szerint, a KKE régió kereskedelmi ingatlanjai az év első félévében mindössze 2,1 milliárd euró értékben cseréltek gazdát. A tavalyi év rendkívül erős zárása után, a mögöttünk lévő hat hónapban a magunk 90 milliójával sajnos hazánk sem jeleskedett az ingatlanbefektetések területén.

A tanácsadó cég vizsgálata szerint a drasztikus visszaesésért elsősorban az euróövezet további bizonytalansága, valamint a prémium ingatlanok fókuszba kerülése felel. A régióban elkönyvelt tranzakciók mintegy 83%-a Lengyelországban és Oroszországban valósult meg. A legnagyobb visszaesést a legkockázatosabb piacokon mérték, úgy mint Románia, ahol a 2011 első féléves 250 millió eurós teljesítményről, az idei év első félévére 50 millió euróra zsugorodott a piac. Meredek az esés Csehországban is, ahol nagyon erős volt a tavalyi év első fele, viszont elfogytak azok a prémium eszközök, melyeket a befektetők szívesen vásárolnának meg.

cbre_kke_1_3.png

Az év első hat hónapjának legjelentősebb tranzakciói között szerepel a varsói Zlote Tarasy bevásárlóközpont eladása, amely az ING Real Estate Development-től került át az AXA REIM tulajdonába. Másik hasonlóan nagy ügylet a moszkvai Golden Babilon Rostokino 50%-ának átruházása, ahol a társtulajdonos Immofinanz vásárolta meg a fennmaradó részt.

Jos Tromp, a CBRE kelet-közép-európai kutatásért és tanácsadásért felelős vezetője megjegyezte:
"Az eurózóna körüli folyamatos bizonytalanság párosulva a befektetők prémium eszközök felé történő fókuszával okozza 2009-hez és 2010-hez mérhető alacsony piaci aktivitást. A bizonytalanságot okozó kérdéseket az Uniónak a közeljövőben muszáj megoldania."

Az utóbbi években a KKE régió befektetési piacát elsősorban a termékek megnövekedett elérhetősége hajtotta, a következő években azonban egyre kevesebb elérhető minőségi termékkel lehet majd találkozni. Látva a KKE régióban aktív befektetők viselkedését, vélhetően tovább folyik majd a prémium termékek iránti kereslet, ami limitáltan kiterjedhet a másodlagos piacokra – véli a CBRE.

cbre_kke_2.png
Visszaesés azonban nem csak a mi (KKE) régiónkat sújtja. A BNP Paribas Real Estate adatai szerint a németországi ingatlanbefektetések volumene 2012 első hat hónapjában 9,7 milliárd eurót tett ki, ami 14 százalékos csökkenést jelent 2011 azonos időszakához képest. Eltérés azonban, hogy míg nálunk a kiskereskedelmi fejlesztések a legnépszerűbbek, addig a németeknél 40 százalékkal az irodapiaci termékek számítottak a legkeresettebbnek. A németországi befektetők 32 százaléka volt külföldi az első félévben, ami nagyjából megegyezik a tavalyi arányokkal. A felmérés szerint pedig München kivételével az összes németországi nagyvárosban két számjegyű csökkenés volt megfigyelhető az első félévben.

Bár külön Magyarországra vonatkozó adatok még nem jelentek meg, kérdésünkre Borbély Gábor, a CBRE magyarországi elemzési és tanácsadási vezetője elmondta:
"A hazai piac is érezhetően csendesebb, mint tavaly. Az első félévben egy budapesti szálloda mellett két vidéki kisebb kereskedelmi egység került csupán eladásra, összesen közel 90 millió euró értékben. A második félévben ugyanakkor jó eséllyel lezárul néhány olyan tranzakció, ami a piac számára iránymutató lehet. A régiós szinten tapasztalt csökkenés a forgalomban azonban azt jelenti, hogy itthon is kb. a felére csökkenhet az éves volumen: 300-350 millió eurós forgalommal számolunk 2012 egészére".

Ingatlannet.hu

Forrás: CBRE, Portfolio.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.