Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Irreálisan drága a lakhatás Magyarországon

2012.07.09. 10:35 kertmegi.norbert

A magyarok költik lakással kapcsolatos szolgáltatásokra büdzséjük legnagyobb részét, utazásra és üdülésre, valamint pihenésre és szórakozásra ugyanakkor hazánkban fordítják a legkisebb arányt az átlagos havi kiadásokból. Ha tíz százalékkal több pénzünk lenne, leginkább élelmiszerre adnánk ki többet, de valamennyien félre is tennének a pluszból.

7443_devizahitelesek.jpg

A megkérdezett huszonnyolc európai ország lakói közül a magyarok adják ki havi költségvetésükből a legnagyobb részt lakással kapcsolatos szolgáltatásokra. Amíg nálunk az átlagos kiadások 36 százalékát szokták lakhatásra fordítani, addig az európai átlag 25 százalék – állapítja meg a Nielsen fogyasztói információkat és ismereteket szolgáltató vállalat 28 ország internetező fogyasztói között folytatott felmérése. A magyarok által az otthoni étkezésre kiadott havi 25 százalék szintén magasabb, mint az európai átlag, amely 21 százalék.

Az online felmérés magyar válaszadóinak pénzéből 8 százalék jut kommunikációra (mobiltelefontól kábeltévéig), 7 pedig rutin közlekedésre (például autóval, tömegközlekedéssel a mindennapi élet során). A gyógyulás költségei átlag 4 százalékot visznek el. Ezt követik az otthonon kívüli étkezés, továbbá megtakarítás vagy befektetés 3-3 százalékkal. További 2-2 százalék jut képzésre vagy tanulásra, háztartási elektromos készülékekre vagy szórakoztató elektronikára, továbbá pihenésre/szórakozásra.

Hazánkban a havi költésekből kedvtelésből történő utazás vagy üdülés 1,2 százalékkal részesedik. Ez a legalacsonyabb arány a vizsgált európai országok között. Szintén a magyarok költik a legkevesebbet pihenésre/szórakozásra.

Lakossági költés

Költés célja Európai átlag Magyar Osztrák Cseh Görög Horvát Lengyel Román
Lakhatás 25 36 29 29 20 26 24 25
Otthoni étkezés 21 25 24 25 28 31 26 27
Pihenés, szórakozás 4 2 4 3 3 2 2 3
Nyaralás, üdülés 3 1 3 3 1 1 2 2

Forrás: Nielsen

Amennyiben a jelenleginél 10 százalékkal több pénz állna rendelkezésére, a magyar megkérdezettek átlagosan további 2-2 százalékot fordítanának otthoni étkezésre, illetve megtakarítanának vagy befektetnének. Ezt követően – kerekítve 1-1 százalékos említéssel – sorjáznak a lakhatás, a ruházkodás, a pihenés/szórakozás, valamint a rutin közlekedés.

Érdekes, hogy otthon fogyasztott élelmiszerre büdzséjükből a legkisebb arányt a svájciak, a dánok, az írek és az olaszok költik 21, 22, valamint 23-23 százalékos aránnyal. A lakhatás általában a déli országokban – ahol keveset kell fűteni – a legolcsóbb 19-24 százalékos aránnyal. Figyelmet érdemel, hogy az északabbra fekvő országok lakóinak havi kiadásaiból lakásra és a vele kapcsolatos szolgáltatásokra pénzük mindössze 22 százalékát adják ki a svédek, 23-23 százalékát pedig az oroszok és svájciak.

Ingatlannet.hu

Forrás: HVG.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.