Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Zsebszerződések - Átfogó vizsgálat indul négy megyei földhivatalnál

2012.07.05. 13:41 kertmegi.norbert

A zsebszerződéseket vizsgáló tárcaközi bizottság átfogó vizsgálatot kezdeményez négy megyei földhivatalnál – Győr-Moson-Sopronban, Somogyban, Vasban, valamint Zalában – az ingatlannyilvántartásban és a földhasználati nyilvántartásban megjelenő, zsebszerződés-gyanús ügyletek feltárására – közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

A földhivatalok a szaktárca szerdai közleménye szerint az erre vonatkozó iratokat és szerződéseket a Legfőbb Ügyészségnek fogják továbbítani, amely a vonatkozó jogszabályok szerint lefolytatja a vizsgálatukat, és megteszi a szükséges lépéseket. Zsebszerződések útján egyes becslések szerint közel egymillió, de akár másfél millió hektár magyar földterület is kerülhetett külföldiek kezébe, főleg a Dunántúlon.

magyarfold.jpg

A bizottság szerdán ülésezett, a megbeszélésen Répássy Róbert a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) igazságügyért felelős államtitkára, Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője, Hatala József rendőrfőkapitány, Seereiner Imre, a Legfőbb Ügyészség főosztályvezető ügyésze, Sebestyén Róbert, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet elnöke és Szabó Csaba miniszteri biztos vett részt.

A kormány márciusban állította fel a tárcaközi bizottságot, hogy felszámolja a jogszabályi korlátozások megkerülését szolgáló szerződéseket. Az érintett hatóságok és minisztériumok együttműködve, összehangoltan ellenőriznek minden feltételezhetően jogellenes földszerződést; ennek érdekében a bizottság jogi, gazdasági és adminisztratív eszközöket dolgoz ki.

Ezzel párhuzamosan az új földügyi jogszabálycsomag első elemeként várhatóan még az Országgyűlés rendkívüli ülésszaka alatt benyújtják a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvényjavaslatot, amely ugyancsak a jogellenes termőföldszerzések visszaszorítását, és a helyben lakó, szakképzett gazdálkodók támogatását célozza - közölte a tárca.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.