Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Lakáshitel 2.0

2012.07.03. 10:32 pader.zsofia

 

Sajtóhírek szerint megállapodott a kormány és a Magyar Bankszövetség az államilag támogatott lakáshitelezés új feltételeiről – az egyezség végre beindíthatja a lakossági hitelmotort. Hogy mit tartogat az új konstrukció a számunkra? Kiszámoltuk: öt éven keresztül havi sok-sok tízezer forinttal alacsonyabb törlesztőt a jelenleg elérhető forintkonstrukciókhoz képest.

Márciusban vezették be, ám azóta sem sikerült egyetlen árva szerződést sem megkötni – mi sem illusztrálja jobban a jelenleg érvényben lévő támogatott lakáshitel-konstrukció totális kudarcát. A jelenlegi rendszer annyira alacsony marzsot biztosít a bankok számára, hogy azok egész egyszerűen nem kívántak beszállni a hitelezésbe. A konstrukciót fel sem vették a kínálatukba, vagy ha fel is vették, akkor sem folyósították, nem csoda hát, hogy a lakosság túlnyomó része még csak nem is hallott az Otthonteremtési Programról és kamattámogatott kölcsönéről.

Egy csapásra megváltozhat a helyzet, ha a kormány és a Magyar Bankszövetség között a sajtóhírek szerint múlt csütörtökön létrejött egyezség rövid időn belül rendelet formájában hatályossá válik. A hírek szerint a kormány belátta ugyanis, hogy a jelenlegi feltételek mellett nincs e téren előrelépés, emiatt megemelné a bankok által érvényesíthető marzsot. Innentől kezdve a bankok számára már nem lenne nettó veszteség a kölcsön nyújtása, beindulna tehát a hitelmotor.

Nézzük meg, mit is tud a támogatott lakáshitel 2.0! Példaszámításunkban egy húsz évre felvett, 6,5 millió forint összegű támogatott kölcsönnel számoltunk, valamint az Államadósság-kezelő Központ 7,3 százalékos 1 éves referenciakamatával. A konstrukcióról tudni kell, hogy a kamattámogatás – amelyet a Magyar Államkincstár nyújt – öt évre jár, és mértéke folyamatosan csökken.

Az ábrán szépen látható, hogy a havi törlesztő a támogatásnak köszönhetően az első öt évben jelentősen alacsonyabb, és csak a hatodik évtől ugrik fel arra a szintre, mint amit a támogatás nélkül fizetni kellene. Az első havi törlesztő bizony 23.800 forinttal alacsonyabb, mint amennyi a támogatatlan lenne, és ez a különbség az utolsó támogatott törlesztőnél is meghaladja még a 14.500 forintot. Az öt év során nem kevesebb, mint 1.150.000 forint marad így a zsebünkben, hatalmas összeg!

letöltés.png

Egyértelműen kimondható tehát, hogy az új lakáshitel óriási segítség lehet azok számára, akik az igen magas, jelenleg 12,5-13 százalék körüli THM mellett elérhető forinthitelek miatt eleddig visszariadtak az ingatlanvásárlástól (vagy akár korábbi kölcsönük kiváltásától). Igaz, az ennél bő négy százalékkal alacsonyabban kamatozó támogatási időszak csak öt évre szól, ám ez az öt év tökéletesen alkalmas lehet megtakarítások képzésére, családi költségvetési játékterünk tágítására, vagy éppen élethelyzetünk pozitív irányú átformálására.

A magyar ingatlanpiac halmozódó, lakással nem fedezett látens kereslete 100-150 ezer elmaradt tranzakció lehet, ennek kedvezőbb környezetben előbb-utóbb el kell érnie egy olyan szintet, amely elindítja a piacot. Bővebben itt olvashat a témában.

Ingatlannet.hu

Forrás: Lakásfókusz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.