Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

A látens kereslet indíthatja el az ingatlanpiacot

2012.07.02. 13:05 kertmegi.norbert

A magyar ingatlanpiac halmozódó, lakással nem fedezett látens kereslete 100-150 ezer elmaradt tranzakció lehet, ennek kedvezőbb környezetben előbb-utóbb el kell érnie egy olyan szintet, amely elindítja a piacot – mondta Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője az MTI-nek.

A jelzett tranzakcióhiány a következő kalkuláció eredménye: a válság előtt – már a túlfűtöttségtől mentes időszakban – a lakás adásvételek éves száma 150-180 ezer volt, ez 2009-től évi 80-90 ezerre csökkent. Ha a 2009 óta eltelt időre csak a különbség felével számolunk, akkor is 100-150 ezer a meg nem valósult tranzakció. Az elmaradás okának leginkább a gazdasági bizonytalanságot tüntetik fel a szakértők, amely miatt a lakásra szoruló ember nem mer eladósodni, illetve a bankok sem aktívak a hitelezésben.

Kosztolánczy György, az ingatlanközvetítéssel foglalkozó OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója ezzel kapcsolatban kifejtette: a bérelt lakások lakbére akkor tekinthető piacinak, ha éves mértéke eléri a lakás árának öt százalékát. Miután a lakbérek jelenleg ez alattiak, az önerővel csökkentett lakáshitel törlesztő részlete viszont magasabb, így a potenciális vevő jobban jár, ha lakást bérel, a megtakarítását pedig - magas kamaton – betétben tartja. Vannak azonban olyan társadalmi rétegek, amelyek ha most el is halasztják a vásárlást, előbb-utóbb vevőként jelentkeznek – mondta az ügyvezető. Ebbe a körbe tartoznak a fiatalok, akik családot akarnak alapítani, illetve azok a családok, amelyek  kinövik a lakást.

haz.jpg

Ezzel szemben a kínálati oldalon megjelennek azok, akik vagy nem tudják a nagy lakásukat fenntartani, vagy éppen felesleges kiadásnak ítélik a magas rezsit, és kisebb lakásba költöznek. Az igények lejjebb adása egyébként általános, amit jól tükröz az a tény, hogy kereslet az 5-15 millió forint közti lakásokra van, az ennél sokkal drágább családi házakat viszont már alig-alig lehet eladni. Jelen van az a tendencia is, hogy aki bérlakásban kezdi az életét, az később is szívesebben lakik ilyenben. Így elképzelhető, hogy hosszabb távon Magyarországon is nagyobb teret nyer a bérlakás a tulajdonnal szemben – jegyezte meg Valkó Dávid.

Kosztolánczy György szerint kínálat éppen lenne, hiszen a kétezres évek közepén főleg ír, spanyol és olasz magánemberek is vásároltak – befektetési céllal - lakást Budapesten. Ők mára nagyrészt túladtak a lakásaikon. Ami nem kelt el, azt túl drágán kínálják. A helyükbe egyre inkább az orosz és kínai befektetők lépnek – jegyezte meg.

Az OTP Lakóingatlan Értéktérképe szerint tavaly két százalékkal csökkentek a lakásárak Magyarországon. A forgalom tekintetében az ország kettészakadt: a Dunántúlon csak három megyében csökkent a fogalom, míg a Dunától keletre csak három megyében nőtt – idézte cége legutóbbi elemzését Valkó Dávid. A megyeszékhelyek közül Győr, valamint a Mercedes beruházása miatt ipari központtá lett Kecskemét környékén nőtt leginkább a forgalom. Aktív a piac az egyetemi városokban (pl. Szeged), valamint az ország nyugati peremén is, ahonnan akár naponta is át lehet járni Ausztriába dolgozni. Optimista előrejelzések szerint az idén megáll az áresés, és az elhalasztott kereslet egy részéből is tranzakció válhat – tette hozzá a vezető elemző.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.