Kövesd a legfrissebb ingatlanokat!


blog_fb_like_1.png

 

Ismerőseim olvasták

      

Mennyit ér az ingatlanom?

Legolvasottabb témák

ingatlannet_logo_plain_20090312.png

Melyek Magyarország legkedveltebb lakástípusai?

2012.06.19. 14:08 kertmegi.norbert

 

Hol és mennyiért kelnek el a legnépszerűbb ingatlanok?

Vajon milyen ingatlanokat hirdettek leginkább az elmúlt 4 év során? Eltérő típusok jellemzők az egyes régiókban vagy csak az árakban mutatkoznak meg a különbségek? Saját adatbázisunkra támaszkodva kutatást végeztünk a 2008 és 2011 közötti időszakra vonatkozóan, melyből sok más mellett, ezekre a kérdésekre is választ találtunk.

Mindenekelőtt megnéztük, hogy a piac mely ingatlantípusai a legnépszerűbbek hazai tekintetben. Tapasztalataink szerint, a 2008 és 2011 között meghirdetett ingatlanok közel fele (46,8%) téglalakás volt, tehát a meghirdetett ingatlanok között ez a típus fordult elő a legnagyobb arányban. A második leginkább hirdetett típus a családi ház volt, 33,4%-os aránnyal. Az utóbbi 4 évben meghirdetett panellakások aránya bizonyult a harmadik legnagyobbnak, az összes meghirdetett ingatlanon belül ez a típus 11,9%-ot tett ki. Csökkenő sorrendben ezeket a földterületek (5,2%), az üzleti ingatlanok (2,1%), az irodák (0,4%), és végül a garázsok (0,2%) követték.

Az eladásra kínált ingatlanok számának megoszlása ingatlantípusonként

01_1.jpg 

Forrás: www.ingatlannet.hu

Országunk centralizáltsága az ingatlanértékesítések tekintetében is erősen kirajzolódik, ezt mutatja, hogy az utóbbi 4 évben az ingatlanok 70,3%-át Közép-Magyarországon kínálták értékesítésre, ezt követi Észak-Alföld, ahol a meghirdetett ingatlanok 6,1%-át kínálják eladásra, majd Közép-Dunántúl és Dél-Alföld, ahol az összes értékesítésre szánt ingatlanok 5,6-5,6%-át kínálták. Az ingatlanok 5,3%-át Nyugat-Dunántúlon, 4,5%-át Dél-Dunántúlon és 2,6%-át Észak-Magyarországon hirdették meg. 

Az eladó ingatlanok számának megoszlása régiónként

 

02.jpg 

 

Forrás: www.ingatlannet.hu

Az alábbi ábra az említett régiókban preferált ingatlantípusokat mutatja, melyből láthatjuk, hogy a legtöbbet hirdető régiók közül Közép-Magyarországon a téglalakások, Észak-Alföldön, Közép-Dunántúlon és Dél-Alföldön pedig a házak szerepeltek legtöbbet a hirdetések között.

 

Az ingatlanok számának megoszlása ingatlantípusok szerint az egyes régiókban

03.jpg

Forrás: www.ingatlannet.hu

Mivel az egyes ingatlantípusok árai kategóriájukon belül is jelentősen eltérnek egymástól (pl. egy családi ház esetén az árak néhány millió forinttól egészen a milliárdos nagyságokig terjednek), ezért az ingatlanok jellemző árait ingatlantípusonként vizsgáltuk meg. Ennek során árkategóriákat határozunk meg, és vizsgáltuk azt, hogy a domináns közép-magyarországi régióban, ill. vidéken milyen eltérések tapasztalhatók a korábban leírt, három tipikus ingatlantípus áraiban.

 

Árkülönbségek: centrum vs. vidék

Vizsgálatunk kimutatta, hogy a vidéki régiókban a téglalakások 70,4%-át 15 millió Ft-nál olcsóbban hirdették meg, míg Közép-Magyarországon a téglalakások 65,3%-a 15 millió Ft-nál drágább volt. Közép-Magyarországon a családi házak 62,0%-a 24 millió Ft-nál többe, míg a többi 6 régióban hirdetett házak 66,8%-a ennél kevesebbe került. A számadatok alapján a Közép-Magyarország és vidék közötti árkülönbség a panellakások esetén mutatkozik meg leginkább. Az utóbbi 4 évben Közép-Magyarországon a panellakások 68,6%-a 9 millió Ft-nál többe került, míg a többi 6 régióban a panellakások mindössze 21,8%-át hirdették meg többért, mint a 9 milliós álomhatár. Ezek után, a kirajzolódott határok tudatában talán könnyebb lesz meghatározni eladásra kínált ingatlanunk jelenlegi piaci értékét is.

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.